Babát vártok? Tudd meg milyen az ultrahangos vizsgálat!

kategória: Életmód
2012 február 02, csütörtök - 10:52 | szerző: richpoi.com Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: baba, ultrahang, ultrahangos vizsgálat, terhesség, szülés, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Sok jövendő szülő szeretné mielőbb tudni, hogy a magzat hogy van, mit csinál, milyen nemű, hogy néz ki? Ehhez ma már elég elmenni egy egyszerű ultrahangos vizsgálatra, ahol 3D-ben vagy 4D-ben meg lehet nézni a magzatot.

A 4D ultrahangos vizsgálatkor a készülék segítségével a baba formáját, mozgását is láthatjátok. Ezek a készülékek általában magánrendelőkben érhetők el. Az árak változóak, érdemes tájékozódni, és megtudni, hogy a vizsgálaton túl milyen egyéb szolgálatatást is kapnak ezért. A mozgóképet általában DVD-n megkaphatjátok, de fotók is készülnek, amit szintén elkérhettek kinyomtatva. Az átlagár 10 000 forint, ami már tartalmazza a leletet a baba méreteiről, egy színes fotót a babáról és a vizsgálatról készült DVD-t.

A babamozi nem csak a nézegetés miatt érdekes, hasznos feladata is van. Az orvos megnézi, hogy a baba életkorának megfelelően fejlett-e, nincsenek-e elváltozásai. A vizsgálat fájdalommentes és 15-30 percig tart.

5310_ultrahang-baba5.jpg
Mikor mi látható?

-A 6. héttől kezdődik az embrió szerveinek fejlődése és a 40. naptól már a szívműködés is jól látható.
-A baba neme biztonsággal a 16. héttől állapítható meg.
- A legszebb képek a 26-32. hét között készülnek a babákról

Pár hasznos információ, mit jelentenek a rövidítések:
AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APAD = a has hosszanti irányú átmérője,
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
APTD = a has kereszt irányú átmérője
BPD = biparietális átmérő. két halánték közti távolság
CRL = fejtető-far hosszúság (ülőmagasságnak is hívják)
FIB = szárkapocscsont
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét terhességi hét
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyakiredő vastagság
OFD homlok és tarkó közti távolság
RAD = alkarcsont hossza
SD = standard deviációk (az életkori átlagtól való eltérések)
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

De mi is az a 4D ultrahang és mire jó?

Az egészségügyben használt ultrahang készülékek a rádiófrekvenciás jeleket alakítják át monitorképpé. A belső szerveket így teszik láthatóvá. A vizsgálat így sokkal pontosabb, nagyon sok betegséget lehet kiszűrni vele.
Sokan féltek egy ilyen vizsgálattól, de mára bebizonyosodott, hogy teljesen ártalmatlan. Korábban 2D-ben tudták a magzatot vizsgálni, ez csak egy metszetet tudott adni, és a számítógép alakította át 3D-s képre, ami egy egyszerű fotóhoz hasonlít.

A 4D-s ultrahang gép másodpercenként küld újabb képeket, ezeket a monitoron mozgó képként érzékelhetitek. Így nem csak a baba térbeli látványa, de a mozgása is látható. Ezzel a vizsgálattal sokkal jobb minőségben látható a méhen belüli állapot, ez segít felismerni a magzati rendellenességeket. A genetikai vizsgálatok területén ez nagy áttörést jelentett, hiszen javította az egészséges újszülöttek arányát, lehetővé tette a megelőzéseket.

5310_ultrahang-baba2.jpg
A 4D vizsgálatok diagnosztikai jelentősége túlmutat a hagyományos módszereken. A berendezések sokszorosan nagyobb felbontásban, jóval részletesebb és tisztább megjelenítésben mutatják a magzatot. Emellett lényeges előnye az is, hogy a kismama számára is jól érthető és látható formában jelenik meg mindaz, amire várandóssága alatt oly sokat gondol. A 4D ultrahang vizsgálatokon az apuka is közelről figyelheti meg a babát, ami kedvező az apuka és a magzat kapcsolatának alakulásában.

A 2D ultrahang vizsgálat során a berendezés "szeleteket" mutat meg a vizsgált szervből. A 4 dimenziós ultrahang vizsgálatkor másodpercenként több ezer ilyen "szeletet" látunk, melyek gyors egymásutánisága adja ki a teljes 3 dimenziós térbeli képet. Mindez persze folyamatában, a mozgást ábrázolva történik, innen a 4D elnevezés (a 4. dimenzió a mozgás). Ez különösen jól használható a kismamák és a magzat vizsgálata során, ezért terjedtek el a terhességi 4D ultrahang vizsgálatok.

Ennek a technikának köszönhetjük, hogy már születése előtt láthatjuk babánkat, sőt nemcsak láthatjuk, hanem részesei lehetünk olyan pillanatainak, amiről azelőtt álmodni sem mertünk.

Ilyen a 4D ultrahangos vizsgálat:


Mi az ultrahangos vizsgálat?


A belső szövetekről, szervekről visszaverődő hanghullámok láthatóvá teszik a magzatot. Káros mellékhatásai nincsenek. A terhesség során legalább egyszer elvégzik, indokolt esetben többször is. Alkalmazzák a terhesség korai szakaszában előforduló vérzés okainak kiderítésére, fejlődési rendellenességek kiszűrésére, a szülés várható időpontjának ellenőrzésére a magzat méretei alapján, ikerterhesség esetén, és a baba nemére vonatkozó kérdés megválaszolására. A terhesség vége felé segítségével állapítják meg a magzat érettségét, helyzetét. Az 5. héttől kezdve bármikor elvégezhető, fájdalommentes, gyors vizsgálat, azonnal látható eredménnyel. 

Magával az ultrahanggal – legyen az 2- vagy 4 dimenziós – elsősorban morfológiai rendellenességek szűrhetők ki (a nyitott gerinc felismerésének aránya 90 százalék feletti). Ezen kívül a szakorvos keresi az olyan jeleket is, amelyek együttes előfordulása esetén gyakoribbak például a kromoszóma rendellenességek. Az egyik figyelmeztető jel lehet például az embrió nyaki redőjének meghatározottnál nagyobb vastagsága. A gyanú tisztázására egyéb vizsgálatokra van szükség, például a magzatvízből vehetnek mintát egyes esetekben.

Ugyanakkor a kötelező szűrővizsgálatok mellett az utóbbi években egyre elterjedtebb az ultrahang kínálta esztétikus élmény. Melyik szülő ne lenne kíváncsi már gyermeke megszületése előtt is arra, hogy milyen a baba pofija, orrocskája, kire hasonlít a családból? Minderre – ha a baba is úgy akarja és nem takarja el az arcát – egy 3 vagy 4 dimenziós ultrahang során választ kaphat. Az ilyen mozgó felvételről videót és fényképet is kérhet a szülőpár, amit nézegetve még közelebb érezheti magát megszületendő gyermekéhez. A képeket, felvételeket elrakva pedig később újra és újra átmozizhatják – akár már a gyermekkel is – milyen volt, amikor még csak az anyukája pocakjában növekedett.

5310_ultrahang-baba3.jpg
Néhány éve a hírekben egy amerikai kutatási eredményekre támaszkodva rémisztgették a babát várókat, miszerint a fejlődő agyra káros lehet a túl sok ultrahangvizsgálat. A témával kapcsolatban rögtön le kell szögezni, hogy ennek az lehet az oka, hogy az Egyesült Államokban teljesen szabályozatlan, hogy egy normális, zavartalan lefolyású terhesség alatt hány ultrahangvizsgálatot javasolnak, illetve végeznek el a kismamán. Hazánkban azonban a már említett négy ultrahangvizsgálat javasolt egy átlagos terhesség esetén. 

Kötelező mozgóképek

A komplikációktól mentes, egészséges terhesség alatt optimális esetben négyszer végeznek ultrahangos vizsgálatot. A legelsőt a terhesség megállapításakor készítik, amellyel az orvos a beágyazódott magzat korát állapítja meg annak mérete alapján. Az úgynevezett koraterhességi ultrahangos vizsgálat kimutatja, jó helyen van-e az embrió, azaz méhen belül vagy kívül helyezkedik el, és hogy egyke vagy ikerterhességről van-e szó.

A második alkalomra a terhesség 12-14. hetében kerül sor. Ekkor már kimutathatók bizonyos fejlődési rendellenességek, a 18. hét környékén elvégzett harmadik, úgynevezett genetikai ultrahangot egy előzetes AFP-vizsgálat után, és annak eredményei tükrében végzi a szakorvos, emellett megnézi a baba hasfalzáródását, a gerincét, a szívét, a rekeszizmát, a veséit, a húgyhólyagját és a végtagjait. A 28. és 31. hét közötti ultrahangon a magzatvíz mennyisége és a méhlepény állapota a kicsi tápanyagellátására utal, míg az utolsó, 36. hét környékén végzett ellenőrzésen már arra is választ kaphat a kismama: hogyan és mikor fogja megszülni kisbabáját.

5310_ultrahang-baba4.jpg
Mi az ultrahang?

A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük. Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá. A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során.

Az ultrahang előállítása

Ultrahangot jellemzően a piezoelektromosság vagy a magnetostrikció jelenségét felhasználva állíthatunk elő.

Felhasználási területei

Az ultrahang igen használhatónak bizonyult az orvosi, a műszaki gyakorlatban, a kémiában. Passzív felhasználásnak nevezzük azt, amikor az ultrahang energiája kicsi, nem okoz változásokat a vizsgált anyagokban. Amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, energiája csökken, iránya megtörik, esetleg visszaverődik, úgy viselkedik, mint a többi hullám. Szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk így fel, távolságokat mérhetünk a tenger alatt, a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről készíthetünk képet. Kis energiaigénye miatt az emberi szervezetet nem károsítja.

Aktív felhasználás esetén nagyobb intenzitású, erősebb rezgéseket használunk arra, hogy kémiai reakciók létrejöttét segítsük, életfolyamatokat serkentsünk, baktériumokat ölve fertőtlenítsünk. Az ultrahangot felhasználják visszaverődésen alapuló mélység-, illetve távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére vagy éppen lakások levegőjének párásítására. Egyesek szerint a hidegfúzió kulcsa lehet.

Az ultrahang történe

1. A hanghullámok nagy tartományt alkotnak, melynek csak egy része fogható fel az emberi füllel. A hallható hangok felső határán felül lévő, füllel már nem hallható rezgések az ultrahangok. A hanghullámok, mint mechanikai rezgések, anyaghoz kötöttek, ellentétben például a fényhullámokkal. Terjedésükhöz közvetítő közeg (levegő, folyadék, szilárd test) szükséges, a közegek határától majdnem teljes egészében visszaverődnek.

2. Az ultrahanghullámok az emberi testben meghatározott sebességgel terjednek, mely függ a szövetek tulajdonságától, ezt pedig vastagságukkal, összenyomhatóságukkal és alapvetően víztartalmukkal lehet jellemezni. Függ a terjedési sebesség a hőmérséklettől is, azonban az emberi szövetek temperatúrája stabil és viszonylag alacsony, így a gyakorlatban elhanyagolható. Az ultrahang terjedése során a fényoptikához hasonló, ismert jelenségek következhetnek be: visszaverődés, áthatolás, törés, elhajlás és szóródás.

3. A Curie testvérek 1880-ban fedezték fel a piezoelektromos és a reciprok piezoelektromos effektust, ezzel az ultrahangok gerjesztésének és kimutatásának elvét. Az echotechnika az első időszakban elsősorban a hajózásban, majd az anyagvizsgálatban fejlődött.

4. Hat évtizeddel ezelőtt, az 1940-es évek végén az orvostudomány fegyvertára új, hatékony módszerel gazdagodott, amikor alkalmazni kezdték terápiás célokra, különösen kiterjedten 1949 és 1955 között. az ultrahangot. Az első berendezések a háborúból megmaradt radarok felhasználásával készültek.

5. Később ismét megnőtt szerepe a medicínában, de most már a diagnosztika területén. Elsőnek a neurológus Dussik 1942-ben , az iparban szerzett tapasztalatok alapján közölte le az általa kifejlesztett metódust, mellyel agytumort és agykamrákat tudott kimutatni.

6. Az 1950-es évek végétől egyre több közlemény számol be a különböző szakterületeken alkalmazott szonográfiás vizsgálatok eredményeiről. Ian Donald 1957-ben alkalmazta először a magzati elváltozások megfigyelésére, 1963-ban pedig magának a terhességnek a felismerésére is.

7. A mai, korszerű ultrahangkészülékek az évtizedek során forradalmi változáson mentek keresztül. Mivel káros hatása mai ismereteink szerint nincs, alkalmazási területe rohamosan terjed. A magzatvizsgálatok mellett egyre gyakrabban használják számos szerv, szervrendszer, pl. a gyomor-bélrendszer, az agy és a dülmirigy vizsgálatában is.

8. Magyarországon Falus és Sóbel vezette be az ultrahangtechnikát mind a kismedencei, mind a hasi diagnosztikában, és a módszer elterjesztésében is vannak érdemeik.

9. A szülészet-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika mára önálló orvosi tudományág, művelése megfelelő képesítéshez és gyakorlathoz kötött, amelyet a világszerte elismert Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság felügyel szakmailag.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

6 étel, amiért nagyon sokat fizetünk, pedig nem is egészséges
Sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni azokra az ételekre, amikről azt gondoljuk, egészségesek. Bio, teljes kiőrlésű, csökkentett cukor-, zsír- és szénhidráttartalom. Sok élelmiszert azonban teljesen feleslegesen veszünk meg horror összegekért.
csütörtök 10:59
Április gyógynövényei a friss tavaszi zöldek
Rendhagyó módon áprilisban nem egy gyógynövényt mutatunk be, hanem egy egész csokrot. Ilyenkor a gyűjthető vadnövények sora igen sokszínű, érdemes kipróbálni és megkóstolni őket.
szerda 14:42
Nem érdemes az alváson spórolni
Optimális esetben napunk egyharmadát alvással töltjük. Előfordul azonban, hogy nem alszunk eleget, mert nem fér ennyi pihenés a napirendünkbe, sajnáljuk az időt a szunyókálásra, vagy éppen közbeszól az insomnia, azaz a leggyakoribb alvászavar. A többi között a stresszhormonok és a mozgáshiány számlájára is írható, ha nem kezdjük frissen a napot.
szerda 13:04
Ez a legjobb fegyver az allergiával szemben
A száraz, meleg időjárás nemcsak a felszín közeli ózonképződést gyorsította fel, hanem az egyes fafajták virágzását is, aminek következtében országszerte nagymértékben nőtt a levegőben lévő pollenek mennyisége. Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése szerint elsősorban a nyír, a kőris, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a nyárfa és a juhar pollenje van közepes vagy magas koncentrációban a levegőben – hangzott el az M1 Ma délelőtt című műsorában.
szerda 11:30
Így működnek a közösségi kertek
Paprika, paradicsom és bazsalikom a panelházak árnyékában. Budapest után vidéken is egyre több településen hoznak létre közösségi kerteket. Hogyan lehet elhanyagolt földterületekből virágzó kiskerteket teremteni, és miként kovácsolódhat össze egy közösség palántanevelés közben?
kedd 16:00
A családon belüli második fertőzés már súlyosabb lefolyású
A bárányhimlő következményeinek megelőzésére figyelmeztet a „Védőoltással a Bárányhimlő Ellen” program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete is támogatja a kampányt, melyben óvodapedagógusok és szülők kapnak tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről.
csütörtök 16:40