223 éves Budapest legöregebb akácfája + képek

Budapest legöregebb akácfáját még 1789-ben ültették, a Lánchíd pesti hídfőjénél találjátok. A famatuzsálem törzsének körmérete 417 centiméter, fajtája: fehérakác. Nézd meg, hogy nézett ki egykor és milyen ma.

Budapest legöregebb akácfáját a Lánchíd pesti hídfőjénél találjátok. A fát feltehetően 223 éve ültették, a Nyugati tér helyén volt az a faiskola, ahonnan a mostani helyére szállították, állítólag egykor rabok gondozták.
A fehérakác Amerikából származik, nagyon jó szárazságtűrő. A fa a 30-as években kezdhetett el dőlni, majd miután a nyolcvanas évekre az egyik vezérága teljesen elszáradt, gerendákkal kellett alátámasztani. Ma újabb támasztékot kapott, tartógerendákkal dúcolták alá a Főkert munkatársai.

Története

A szakirodalom szerint a jelenlegi Nyugati pályaudvar környékén álló Schulek-féle faiskolából származik, az akkori Duna-partra telepített, Pest első fasorának utolsó, még élő tagja. A fa ott állt az Alagút, a Lánchíd és az Akadémia épületének építésekor, az 1848-as forradalom idején, és tőle alig pár méterre koronázták magyar királlyá I. Ferenc Józsefet. Túlélte a világégéseket, az utolsó 220 év minden viharát. Az 1930-as években még életerős, egészséges fa volt, bár enyhe dőlése egy korai képeslapon már észrevehető.

1930-as években készült képeslap jobb oldalán áll a fa, látható a törzs enyhe dőlése:

A hetvenes években készült képen a fa dőlése már jelentős, a korona északi vezérága már csak torzó, a nyolcvanas évekre az ág teljesen elszáradt, így csak az egykori korona déli vezérága maradt meg:

Pár éve újra megtámasztották a fát 

A fa kitámasztása volt az egyetlen megoldás a kidőlés megakadályozására, ezért gerendákból támrendszert építettek. A fa két megmaradt ága a talajtól különböző magasságban van, az oldalra történő kinyúlásuk is eltérő, a fa a Duna-parton folyamatosan ki van téve az uralkodó északnyugati szélnek, ezért az erőhatások nem csak lefelé, hanem oldalra, keleti irányban is hatnak. A régi, immár korhadó támrendszer ennek az erőhatásnak nehezen tudott ellenállni, így az instabillá vált.

Az új támrendszernek a tanulságok figyelembevételével több feltételnek is meg kell felelnie: tartósnak kell lennie, a fa súlyát is meg kell tartania úgy, hogy a két eltérő magasságban lévő ág alátámasztása a legstabilabb legyen, az oldalirányba ható erőnek is ellen tudjon állni, és úgy kell felépíteni, hogy a munkák során a régi támasztékot nem szabad megbolygatni.

A rendszert fagerendákból készítették, a tartósság érdekében többször lekezelték, betontuskókba ágyazott gerendatartó vasakra építették. Ezek kiöntését és beállítását nehezítette, hogy a vasakat az egyes elemek dőlésének megfelelően kellet beágyazni.

A fa ágai hosszirányban hasadtak, ezért két helyen kellett alátámasztaniuk, a törzs is meg van repedve, így a két ág egymástól is szétnyílik, ezért azok független, oldalirányú mozgását is meg kell akadályozni, valamint a már említett, az egész fára ható oldalirányú „elfordulását” is meg kell akadályozni.

A gyökérnyakhoz közelebb kissé döntött alátámasztást alkalmaztak, az ágak megtartására összetett rendszert építettek. A súly megtartását kétszintes, függőleges támaszték végzi, az ágak egyenkénti oldalirányú mozgását az oldalkonzolok, az egész fa oldalirányú elmozdulását a támrendszerrel szöget bezáró, hosszú oldaltámaszok akadályozzák meg. A fa sérülésének, kidörzsölődésének megakadályozása miatt az érintkezési pontokon 3 cm vastag védőréteget építettek be.

A legidősebb fa

A hazánk területén élő talán legöregebb hársfa, egy Budapesten található krími hárs (Tilia x euchlora), az egykori budai erdők egyik utolsó hírmondója. A fa egy pesthidegkúti kertben áll, csak kívülről nézhető meg (ill. engedéllyel látogatható) – legszebb látványt a Nóra utca felől mutatja.Feltehetűen Mátyás király vadászerdejébűl maradt fenn, kora elérheti az 500 évet. A fajt újabban ismét felfedezték a kertészek, és szívesen ültetik nagy forgalmú utak mellé.

  • Kapcsolódó cikkek
  • A növényekre is hatással van a zajszennyezés
  • GardenExpo a kertészet kedvelőinek
  • Kommunális szemétből “arany” – Vége a környezetrombolásnak?
  • A túrázást népszerűsítik – Érvek a gyaloglás mellett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *