Birtokba veheti Budapest a CET épületegyüttesét

Birtokba veheti Budapest a Duna-parti CET épületegyüttesét, miután a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadták az erről szóló határozatot. Ennek értelmében Tarlós István főpolgármester intézkedhet az ingatlan birtokba vétele érdekében.

A hatalmas bálnára emlékeztető, az egykori Közraktárakból kialakított épület körül régóta dúl a harc a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó Porto Investment között, de a főváros szerint az ítélettel gyakorlatilag megoldódik a helyzet – írja az Origo.

A keddi ítélet lényege, hogy a bíróság jogerősen is elutasította a beruházók keresetét, hogy a Fővárosi Önkormányzat adja vissza a korábban lehívott majdnem 4 millió euró értékű bankgaranciát. Az ítélőtábla emellett helyt adott az önkormányzat viszontkeresetének, és kötelezte a Portót, hogy 15 napon belül adja az önkormányzat birtokába a Közraktárak épületegyüttest, vagyis a CET-et.

Mindez a Fővárosi Közgyűlésen szerdán kiosztott előterjesztésből derült ki, amely arra hívja fel a főpolgármestert – ha megszavazzák a képviselők -, hogy intézkedjen az ingatlan birtokba vétele iránt. Az ítéletet egyelőre csak szóban hirdették ki. Elvileg még meg lehet támadni azt egy felülvizsgálati kérelemmel a Kúriánál, de ez már nem befolyásolja a végrehajtását.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll. Az alvállalkozók közben többször is titakoztak amiatt, hogy nem vagy csak résszben kapták meg az elvégzett munka ellenértékét.

A beruházó Porto Investment szerint Budapest továbbra sem érdekelt az ügy békés megoldásában és a létesítmény mielőbbi megnyitásában. A Porto Investment közleményében azt írta, az épület budapesti tulajdonba vételéről szóló döntésnek jogilag semmi köze sincs a felek közti elszámolási vitához, de a meghozott döntéssel újra “azt a gyanút támasztja alá” a téma felelőse, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy nem érdekeltek a gyors megoldásban.

Hozzátették, hogy a felek továbbra sem számoltak el egymással, így másfél éve nem fizetik ki az alvállalkozókat. A cég közleményében arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja felül az előterjesztést.

A döntés előzménye, hogy a Fővárosi Ítélőtábla június 19-én arra kötelezte a beruházó Porto Investmentet, hogy 15 napon belül adja át a Fővárosi Önkormányzat birtokába az épületet. Az ítélőtábla kimondta azt is, hogy Budapest jogszerűen hívta le a csaknem 4 millió eurós bankgaranciát. A szerdai közgyűlési vitában az ellenzéki pártok mindegyike üdvözölte a bíróság ítéletét.

Hanzély Ákos (LMP) a központ rentábilis üzemeltetésével kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, Molnár Gyula (MSZP) pedig azt mondta, az MKB Bank továbbra sem állt el a 25 milliárdos tartozásra vonatkozó pertől, ezért nincs vége a CET-ügynek. A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni.

A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

Tarlós: el kell számolni a kivitelezőkkel

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester szerint el kell számolni a Duna-parti CET kivitelezőivel, így a Porto Investmenttel is. A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az elszámolást az ügyet kezelő Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes vezeti majd. Tarlós István hangsúlyozta, nem a főváros miatt nem jutottak pénzhez az alvállalkozók, mivel őket nem a fővárosnak kell kifizetni. Ez a jogilag és pénzügyileg tisztázatlan helyzet következménye – tette hozzá.

Bagdy Gábor elmondása szerint augusztus közepéig lezajlik a birtokba vétel, ezután felmérik a műszaki állapotot, befejezik az épületet és megszerzik a használatbavételi engedélyt, így megnyithat az épület. Emlékeztetett, hogy a Porto az eredeti szerződés szerint 32 milliárd forintot kapott volna 25 év alatt, de ezt a szerződést a cég felmondta. Jelenlegi tudásuk szerint félmilliárd és 1,3 milliárd forint közötti összeget kell még az épületre költeni.

Az MTI úgy tudja, hogy a CET mostani becslések alapján legkorábban 2013 első negyedévében nyithatja meg kapuit. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Budapest birtokba veheti az épületet. A bíróság azt is kimondta, hogy Budapest 2011 januárjában jogszerűen hívta le a bankgaranciát. A Porto Investment a közgyűlés döntésére reagálva azt közölte, hogy annak jogilag semmi köze sincs a felek közti elszámolási vitához, de a meghozott döntéssel újra “azt a gyanút támasztja alá” a téma felelőse, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy nem érdekeltek a gyors megoldásban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *