Európa legnagyobb mobil óriáskereke áll az Erzsébet téren + képek + videó

kategória: Hazai
2013 június 07, péntek - 12:17 | szerző: richpoi.com Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: Sziget Eye, erzsébet tér, óriáskerék, sziget, sziget fesztivál, budapest, címkefelhő
Hozzászólás: 1
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Sziget Eye a neve annak a hatalmas, mintegy 65 méter magas óriáskeréknek, amelyet pénteken állítottak fel a fővárosi Erzsébet téren. A látványosság később áttelepül a Sziget fesztiválra.

A Belváros önkormányzata és a Sziget Szervezőiroda által felállított Sziget Eye hat hétig várja az érdeklődőket a belvárosban - közölték a szervezők. Itthon eddig még nem látott méretű, mintegy 65 méter magas óriáskereket állít fel közösen a Belváros önkormányzata és a Sziget Szervezőiroda az V. kerületi Erzsébet téren. A monumentális látványosság június 7-től fogadja az érdeklődőket és hat hétig működik a belváros szivében. 

Az idén megannyi vizuális újítást igérő Sziget Fesztiválköztársaság talán leglátványosabb elemét, a tavalyinál is monumentálisabb, 65 méter magas óriáskereket, a Sziget Eye-t idén nem csak a fesztiválon, de a Sziget és a Belvárosi önkormányzat között létrejött együttműködés eredményeként Budapest szívében is megcsodálhatja és birtokba veheti a nagyérdemű. Június 7-től 6 hétig forog az óriáskerék a belváros egyik, a turisták által gyakran látogatott emblematikus közterületén, V. kerületi Erzsébet téren. Hasonló kerekek számos világvárosban működnek és mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. Az itthon most felállított kerék is megjárt már számos nagyvárost Párizstól, Brüsszelen át Milánóig.

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-1.jpg

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-2.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-4.jpg
Az építmény a hasonló, ideiglenesen telepíthető eszközök közül a legnagyobb hozzáférhető eszköz egész Európában; 65 méter magas, összesen 41 darab, 8 fős, légkondicionált, zárt kabinnal és egy 4 fős VIP kabinnal működik. Maximális kapacitása 332 fő és a menetidő minimum 10 perc. A rendkívül látványos óriáskerék alkotóelemeit 24 db 40’ konténerben szállították a helyszínre és egy 160 tonnás daru segítségével 20 ember építette 6 nap alatt. Működése - elektromágneses rendszerének köszönhetően - tökéletesen zajmentes. 

A kerék - és üzemeltetője - természetesen minden EU-s és hazai előírásnak megfelelő vizsgával és dokumentációval rendelkezik, működése tökéletesen biztonságos. A kerék építésekor is különös figyelmet fordítottak az építők az Erzsébet tér állagának megóvására és a Főkerttel kötött megállapodás keretében, a bontás után a területet az átvételkori állagának megfelelően adják majd át.

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-5.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-6.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-7.jpg
Felnőtteknek egy menet 2.400 forint míg a 140 cm alatti magasságú gyermekek 1.500 forintért ülhetnek fel a kerékre. Jó hír az V. kerületieknek, hogy minden 20 év alatti, kerületi lakos egy kísérővel, egy alkalommal ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást, az önkormányzat jóvoltából. Az elkövetkező hat hétben tehát pörög a Sziget Eye a belvárosban, vasárnaptól csütörtökig de. 10-24 óráig, péntekenként és szombatonként pedig de. 10-02-ig.

Az ötlet nem könnyen valósult meg, mert a Pénzügyminisztérium két szinten is problémát látott benne. Egyrészt környezetvédelmi okokból, másrészt pedig attól tartottak, fölborul az egyensúly a terület szórakozásra és pihenésre kiépített funkciói között. A főváros közterület-hasznosítási bizottsága május 7-én szavazta meg végül az engedélyt.  A jelenleg parkolónak használt területre kiadandó közterület-használati engedélyét Puskás András alpolgármester intézte, a díjat a kerület magára vállalta. Először egyébként a Magyar Tudományos Akadémia előtti térre gondoltak, de arra nem kapták meg a közterületfoglalási engedélyt. A belvárosi attrakciótól azt várják, hogy növekedjen a belváros turisztikai vonzereje. A kerék mellé egy négynapos pálinkafesztivált is szerveznek, amelyet az Akvárium Klub (volt Gödör) üzemeltetője szervez. 

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-8.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-9.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-3.jpg
Az Erzsébet téri óriáskerék mérete egyébként megegyezik a bécsi óriáskerék méretével, vagyis 65 méter az átmérője. A Roue de Paris, Párizs híres óriáskereke, 60 méter magas, melyet a 2000. évi millenniumi ünnepségekre építettek fel a Concorde téren, Párizsban. Ez az óriáskerék az egyik legnagyobb szétszerelhető és áthelyezhető óriáskerék Az építményt egy speciális csapat 72 óra alatt felállítja és 60 óra alatt szerelik szét. Szállítása hét darab húsz láb hosszú teherautóval, tíz nyitott trailerrel és egy zárt trailerrel oldható meg. A kerék összsúlya 365 tonna. A világ legnagyobb óriáskereke jelenleg szingapúri Singapore Flyer, de Dubaiban már építik a 201 méteres Dubai Eyet (Dubaj Szeme), amelynek átmérője jócskán meghaladja majd a szingapúriét, amely 165 méter magas.

VIDEÓ - Így készült:


Gerendai: ez a pesti belváros új attrakciója

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője azt ígéri: az idei Szigeten még inkább ráerősítenek majd az élményfesztivál jellegre. Látványos End Show, önálló Cirque de Sziget sátor, Sziget Beach és Romkocsma Negyed mellett Európa legnagyobb hordozható óriáskereke is fokozza majd a hangulatot. Mint megtudtuk, a tavalyi Sziget Eye-énál 20 méterrel nagyobb átmérőjű óriáskerék a napokban megkapta a használatba vételi engedélyt arra, hogy a fesztivált megelőző 42 napon át az V. kerületi Erzsébet tér parkjában emelje magasba a Sziget-hangulatra gyúrókat és a budapesti panorámában gyönyörködni akaró turistákat. A Sziget Eye így a főszezon új belvárosi attrakciója lehet.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője is vendége volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legutóbbi közgyűlésének. A tavaly már 20. alkalommal megrendezett Sziget mellett több kisebb fesztivált és kulturális projektet jegyző cég vezetője számos érdekes információt és újdonságot osztott meg a szállodásokkal a vezető európai fesztiválok világából, melynek kétségkívül egyik vezető szereplőjévé nőtte ki magát a Sziget. Mára turisztikai jelentősége is elvitathatatlan: több turista érkezik például a Sziget miatt Budapestre, mint a Forma1 magyarországi futamára, egy 2010-es kutatás adatai szerint a Sziget közvetlen hozzájárulása a költségvetési bevételekhez eléri a 2,3 milliárd Ft-ot, közvetve pedig 6,9 milliárddal növeli azt. És bár hét év óta nem kapnak közvetlen állami támogatást, az mindenképpen jó hír, hogy egy jogszabály módosításnak köszönhetően a hazai közönség a SZÉP-kártya szabadidőzsebét felhasználhatja Sziget-belépő vásárlására. Ez azért is fontos, mivel például tavaly 400 millió Ft értékben fizettek a jegyekért az azóta a forgalomból kivont üdülési csekkekkel.

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-10.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-11.jpg
A főváros turizmusa, a budapesti szálláshelyek is jelentős számú vendégéjszakát köszönhetnek a fesztiválozóknak, hiszen miközben összesen 25 ezer ottalvós hely van a helyszínen, csak elővételben 50 ezer szigetjegy kel el külföldön a Sziget Kft., illetve partnerei által működtetett, 35 országban működő értékesítő hálózaton keresztül. Az átlagos külföldi „szigetelő” 6,9 napot tölt Budapesten, és ezer eurót költ.

A fesztiválturistáért azonban évről évre keményen meg kell küzdeni, hiszen a zenei fesztiválok terén óriási a túlkínálat. Csak Európában 118, a mi Szigetünkhöz hasonló méretű nagyrendezvény verseng a látogatókért, míg a kisebbekből, mint a Balaton Sound, több mint 2000-et rendeznek évente. Eközben - nem utolsó sorban a zeneletöltések terjedésére válaszul - évről évre jobban megkérik a legkapósabb együttesek és előadók a koncertfellépéseik árát. A Sziget Kft., melynek jegyárai a hasonló méretű európai versenytársakénak még mindig csupán 64%-át teszik ki, nem képes beszállni a legnagyobb sztárokért folyó nagy európai licitbe.

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-12.jpg
32883_oriaskerek-erzsebet-ter-13.jpg
Ahhoz, hogy mégis kitűnjön a mezőnyből, jól beazonosíthatónak és megkülönböztethetőnek kell lennie, ezért is törekedtek a szervezők a kezdetektől a rendezvény kulturális sokszínűségének, egyedi feelingjének megteremtésére, a szolgáltatások magas minőségére. Nem lesz ez idén sem másként. A kezdetek hangulatát visszaidézve idén például Sziget Fesztivál Köztársaságba léphetnek azok, akik az élmények világába kívánnak egy hétre „emigrálni”. A „szabadság köztársaságának” elnöke ugyan nem lesz, de a játék kedvéért lakói az elképzelések szerint jelképes vízummal léphetnek majd földjére.

A Sziget eddig is nagy hangsúlyt helyezett a hangulati elemekre, megvilágításokra és a látványos installációkra, most még inkább ráerősítenek majd az élményfesztivál jellegre. Mint Gerendai Károly elmondta, a fesztivál látványosságának növelésére kívánják fordítani azt a mintegy egymillió eurónyi összeget, melyet a fesztivál áfa tavalyi, kedvezményes kulcsba sorolásával nyertek.

32883_oriaskerek-erzsebet-ter-14.jpg
Így például először jelentkezi majd a rendezvényfolyamot záró End Show a Nagyszínpad előtt, mely látványos vetítéssel, tűzijáték-, fény- és lézer show-val búcsúztatja az idei Szigetet. A Sziget Fesztiválköztársaság lakói idén először megmártózhatnak a Dunában az erre kijelölt Sziget Beach-en. A vándorcirkuszok hangulatát idéző sátorban, ám a modern, új cirkusz előadásait sorakoztatja fel a Sziget új helyszíne, a Cirque du Sziget. S bár nem egészen új attrakció az óriáskerék, azonban erre az évre Európa legnagyobb mobil óriáskerekét hozzák Budapestre, s az augusztusi Sziget-nyitásig az óriáskerék a Belvárosban, az Erzsébet téren emeli majd a magasba a budapesti panorámában gyönyörködni kívánó turistákat.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás

Lion jún. 23 : 20:04 Válasz erre
Nagyon baró volt!

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Robotok segítenek egy magyar kórházban
A Honvédkórház az egyetlen egészségügyi intézmény, ahol robotcsapat hordja az ételt, a mosott ruhát és a gyógyszereket. A nyolc robot fáradhatatlanul rója a köröket a 74 ezer négyzetméteres komplexumban.
csütörtök 16:55
Idén első alkalommal Mikulástroli közlekedik Budapesten
Idén először közlekedik Mikulástroli néven az egyik legújabb, környezetkímélő és akadálymentes Solaris–Škoda trolibusz a karácsonyt megelőző ünnepi időszakban Budapesten.
szerda 15:13
Januártól bővül a gyed extra
A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség.
péntek 16:41
Ilyen látványos fejlesztések lehetnek Budapesten
Olyan uniós támogatású projektek valósulhatnak meg a következő években, amelyek közszolgáltatási vagy idegenforgalmi szempontból fontosak - mondta Tarlós István.
péntek 16:37
Ilyen trükkökkel kerülik ki az ellenőrzéseket a termékbemutatók szervezői
Az M1 fogyasztóvédelmi magazinja arról készített összeállítást, hogy milyen szabályokkal próbálják megállítani az átverésre szakosodott termékbemutatókat szervező cégeket, és hogyan lehet leleplezni őket.
péntek 16:18
Megerősítették a magyar-litván védelmi megállapodást
Megújította korábbi együttműködési megállapodását Hende Csaba honvédelmi miniszter és Juozas Olekas, a Litván Köztársaság nemzetvédelmi minisztere csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.
péntek 16:10