Jön a Táltos - Vízre tették az első budapesti katamarán hajót + képek

kategória: Hazai
2014 március 24, hétfő - 10:39 | szerző: richpoi.com Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: hajó, bkv-hajó, katamarán, táltos, hajózás, címkefelhő
Hozzászólás: 9
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Óbudán vízre tették a fővárosi közösségi közlekedés első katamarán hajóját.

Az alumínium szerkezetű Táltos a Hajógyári szigeten készült, a hajoregiszter.hu adatai szerint 31 méter hosszú és 10 méter széles, kétszintes, 300 fő befogadóképességű, és a Magyar Kikötő Zrt. terveztette és építtette meg. A Táltos nevű hajó BKV-járatként fog közlekedni a Dunán, nem csak a fővárosban, hanem az agglomerációban is. Azt egyelőre nem tudni, mikor állítják forgalomba, a korábbi tervek 2014. első negyedévéről szóltak.

50-nel repesztenének a BKV-hajók

Három-öt percenként érkeznének csúcsidőben a fővárosi kikötőkbe az agglomerációból azok a katamaránok, amelyeket egy magyar cég gyártana és működtetne. A kezdeményezés Nyíri Csabától, Leányfalu polgármesterétől indult, akit Borz Miklós keresett meg ausztráliai tapasztalatai alapján. Borz Miklós szerint az elképzelés lényege, hogy olyan hajók közlekedhessenek a Dunán, amik 50 km/órás sebességet is el tudnak érni, kis merülésűek, azaz a Szentendrei Duna-ágban is közlekedhetnek, és mindezt hasonló áron, mint a parti tömegközlekedési járművek, azaz a MÁV, a Volánbusz vagy a BKV járatai. Nyíri Csaba szerint amióta nincs kotrás a Szentendrei Duna-ágban, csak lassú kishajók szállíthatnak utasokat. Ha elindulna a katamarán, Leányfaluról 42 perc alatt lehetne a Batthyány térre érni két közbenső állomás, Szentendre és a Római part érintésével.

47507_d_mar20140321005-1024x681.jpg

47507_d_mar20140322008-1024x681.jpg

47507_d_mar20140322009-1024x681.jpg

Duna Expressz

A több, különböző területen tevékenykedő céget összefogó projekt fő célja, hogy a Dunát jobban kihasználják a tömegközlekedésben. Götz Sándor, Eötvös Lóránd-díjas hajómérnök több évtizede tervezgeti, hogy egyszer bevonja a Dunát a főváros vérkeringésébe, a Duna Expressz projekt pedig ennek a megtestesülése, igaz, egyelőre csak a prezentációkon. Budapest évtizedek óta egyik legnagyobb problémája, hogy az egyre növekvő forgalom mellett kihasználatlanul hagyja a város legegyértelműbb észak-déli folyosóját, a Dunát. Ezt kívánja pótolni a Duna Expressz projekt, amely egyszerre szolgálja ki a városon belüli és az agglomerációs igényeket, valahogy úgy, mint a bécsi vagy berlini s-bahn-ok, csak éppen a vízen.

2014-től indulnának

A korábbi tervek szerint 2014 elején elindulhatnának az első katamaránok - mondta korábban Götz Sándor, aki hat éve foglalkozik a régiós vízi közlekedés terveinek kidolgozásával. A tervek szerint eleinte négy-hatezer, 2020 táján húsz-huszonötezer, később mintegy negyvenezer utast szállítanának naponta a "vízibuszok" a két végpont - északon Visegrád, Kisoroszi és Vác, délen Százhalombatta, Érd és Szigetújfalu környéke - között, útba ejtve a fővárosi dunai kikötőket. A konzorcium elképzelései szerint néhány év múlva 28 kikötő állna az utasok rendelkezésére, ebből 11 a fővárosi Duna-szakaszon. 2014 első negyedévében két hajót állítanának forgalomba, amelyeket egy éven belül további 14-16, egyenként 165 fős befogadó képességű katamarán vízre bocsátása követne.

47507_d_mar20140322010-1024x681.jpg

47507_d_mar20140322011-1024x681.jpg

47507_d_mar20140322014-1024x681.jpg

A hajnaltól késő estig közlekedő katamaránok motorját megújuló energiával hajtanák, a "vízibuszok" körülbelül 34,5 kilométeres óránkénti sebességgel szelnék a vizet (ez a csúcsforgalomban araszoló autóbuszok sebességének közel duplája). Az elképzelések szerint úgynevezett egységes, a katamaránon kívül autóbuszra és villamosra is érvényes jegyeket vezetnének be, de többfajta bérleti konstrukcióban is "gondolkodnak" - közölte a Duna-Express Konzorcium vezetője.

VIDEÓ:Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás

Bak Borbála márc. 25 : 22:15 Válasz erre
Tisztelt fejlesztők és közlekedésszervezők!
Lelkes híves vagyok a víziközlekedésnek. Nagy örömmel olvastam, hogy a Dunakanyartól Százhalombattáig, Érdig tervezik a vízi úton megvalósítható tömegközlekedést. Azt szeretném javasolni, hogy gondoljanak a Ráckeve-Soroksári-Dunaágra is, mert mind a pesti part, mind a Csepel-sziget egyes részeinek dunaparti települései, településrészei, üdülőövezetei az utóbbi 10-15 évben tömegközlekedés nélkül maradtak. Személygépkocsin kívül egyéb közlekedési lehetőség egyes területeken egyátalán nincs. Köszönettel ---- dr. Bak Borbála

m.sz.i.1@t-online.hu márc. 26 : 00:20 Válasz erre
GAZDÁLKODÓK -

Erdélyi Duka János és M. Szabó Imre dokumentumfilmje

M1 - április 22, 22:40 h és április 29. 22:40

GAZDÁLKODÓK címmel Erdélyi Duka János rendező és M. Szabó Imre főszerkesztő-rendező kétszer egyórás dokumentumfilmben dolgozta fel a magyar mezőgazdaság utóbbi, több mint tíz eves történetének-történelmének küzdelmes-fájdalmas históriáját. Drámai, mindennapi kisebb-nagyobb harcukat fennmaradásukért, a mindenükből kiforgatott libatenyésztők sorsát, az özvegyen valamint fillér nélkül maradt károsultak szomorú tekintetében nehéz sorsuk tükröződését. Sokan vannak, noha egyre másra távoznak el e földi világból. A haramiagazdálkodás legutóbbi áldozata, a filmben még megszólaló Dúró József. Szinte valamennyien megszenvedték azt, hogy a liberális piacgazdaság megjelenítői elorozva többezer hízlalt állatukat, hatalmas haszonra tegyenek szert. A kormány az EU által engedélyezett kvótát szigorúan betartva kifizette veszteségüket. Vagyis nem a kártevők, hanem az adófizetők pénzéből enyhítették veszteségüket. A magyar gazdálkodó nem felejt! Testileg, lelkileg megroppanva- könnyezve élték át, jelenítették meg küzdelmeiket s az újrakezdés, a soha fel nem adás felemelő, fájdalmas példáját.csadera márc. 26 : 04:01 Válasz erre
Érdeklődéssel olvasom a vízi tömegközlekedés fejlesztésével kapcsolatos híreket. Kezdetben az agglomeráció bevonása a Vác-Göd-Dunakeszi szakaszt is érintette volna. Ebben a hírben pedig már csak a Vác-Kisoroszi-Érd vonal közlekedésének fejlesztése szerepel. Őszintén remélem, hogy a másik oldal vízparti településeinek lakói is megérhetik azt - még a közeljövőben -, hogy a Váci úton araszolás helyett a Dunán közlekedhessenek,akár reggel munkába menet is. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a menetrendet úgy állítsák össze, hogy az ne csak a turistáknak és a kötetlen munkaidőben dolgozóknak kedvezzen.

csodabogar márc. 26 : 10:45 Válasz erre
A 70-es évek közepén az egyik tankörtársunk barátnője Dunaújvárosban lakott. A fiú reggelente vízibusszal járt be a Műegyetemere. Mindenki irigyelte, nem csak a vízibusz miatt.

endrus945 márc. 26 : 13:06 Válasz erre
Hát csak gratulálni tudok! Ilyen hajót csak nagy felkészültség mellett lehet építeni. Elismerésem a tervezőnek és nem utolsósorban az építés kivitelezőjének a Wiking yakt Club,Marina Operátor Kft-nek. Csak így tovább. Sok sikert kívánok a további hajók megépítéséhez! Csodálattal K. Endre

marika.marton márc. 26 : 18:22 Válasz erre
ezt is megcsináltátok Érdélyből néztem a videot kitünő volt a hangfelvétel is

Bészabó András márc. 27 : 10:26 Válasz erre
Szerintem ez szuper kreatív ötlet, az idegenforgalom kiszélesítésének nagy örömére.
- Az idegenforgalom arculatát átfesti, hangulatosabbá teszi
- Az agglomeráció is nagyon sokat nyer vele. A Budapestre ingázó munkavállalók a munkában megfáradva -bizonyára- szívesen relaxálnak a Táltos-hajón, a friss dunai szellő és a Duna-kanyari látvány felfrissíti őket és ettől jobb kedvvel térnek haza otthonukba.

E.lecsó ápr. 17 : 22:30 Válasz erre
Ezt örömmel olvasom!

Tisztelt Szerző, Tisztelt Fejlesztők!
Örömmel olvasom, hogy végre valamit fejlesztünk itt "kishazánkban" is, ami talán jól működő és innovatív, valamint talán széles tömegek által is használható lesz!
Remélem, hogy hamarosan nap mint nap használhatjuk a városunk legszélesebb útvonalát, és remélem, hogy ezt valóban minél kisebb ökológiai lábnyommal.
Egy javaslatom lenne, ha már egyszer tömegközlekedésben gondolkodunk, akkor ilyen mérvű fejlesztés mellett javaslom, hogy "időjárásbiztos" utasvárókat is telepítsenek, esetleg parkolókat is, a kikötők környékén!

Tisztelettel: E.lecsó

Gipsz Jakab máj. 10 : 19:14 Válasz erre
Óbudán vízre tették a fővárosi közösségi közlekedés első katamarán hajóját.
Ebből a részletből csak az első mondat igaz, az is csak úgy, ahogy.

A cikk további részére pedig egy kérdéssel válaszolnék.
A hullámkeltést valaki figyelembe vette?
Nem szeretném a nagy képzelő erővel bírókat lelohasztani, de egy "50-el repesztő BKK hajóhad", amik 5percenként a fővárosban és az agglomerációban jönnek-mennek, igencsak leszaggatná nem csak a Budapesten lekötött séta, rendezvény és egyéb hajókat, hanem például a többi településen is.
Nem beszélve azokról a hajókról, amik pedig éppen úton vannak. Képzeljék csak el, hogy mondjuk egy Moszkva típusú hajón két órás vacsoráztatás folyik éppen és 5 percenként olyanokat billen, hogy a kedves vendégek levese az ölükbe zuttyan.
Nagyon nagyszerű, hogy sokan ilyen tervek hívei, de mi lesz a többi, hajózással foglalkozó céggel vajon?

Az a baj az internettel, ami a legjobb is benne, mindenki használhatja.

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Robotok segítenek egy magyar kórházban
A Honvédkórház az egyetlen egészségügyi intézmény, ahol robotcsapat hordja az ételt, a mosott ruhát és a gyógyszereket. A nyolc robot fáradhatatlanul rója a köröket a 74 ezer négyzetméteres komplexumban.
csütörtök 16:55
Idén első alkalommal Mikulástroli közlekedik Budapesten
Idén először közlekedik Mikulástroli néven az egyik legújabb, környezetkímélő és akadálymentes Solaris–Škoda trolibusz a karácsonyt megelőző ünnepi időszakban Budapesten.
szerda 15:13
Januártól bővül a gyed extra
A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség.
péntek 16:41
Ilyen látványos fejlesztések lehetnek Budapesten
Olyan uniós támogatású projektek valósulhatnak meg a következő években, amelyek közszolgáltatási vagy idegenforgalmi szempontból fontosak - mondta Tarlós István.
péntek 16:37
Ilyen trükkökkel kerülik ki az ellenőrzéseket a termékbemutatók szervezői
Az M1 fogyasztóvédelmi magazinja arról készített összeállítást, hogy milyen szabályokkal próbálják megállítani az átverésre szakosodott termékbemutatókat szervező cégeket, és hogyan lehet leleplezni őket.
péntek 16:18
Megerősítették a magyar-litván védelmi megállapodást
Megújította korábbi együttműködési megállapodását Hende Csaba honvédelmi miniszter és Juozas Olekas, a Litván Köztársaság nemzetvédelmi minisztere csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.
péntek 16:10