Közösségi méhészet indul Budapest közepén

Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés.

Az urbánus méhészetet a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf alakítja ki Budapest közepén. A helyet egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza majd. A munkához a helyi szakértők mellett bárki csatlakozhat – közölték a szervezők. A program célja, hogy a csoport tagjai őszig elsajátítsák a méhészkedés alapjait és a képzés közben párbeszéd és együttműködés induljon el a különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevők között.

A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak: a kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek elnevezésű “intézmény”, amelynek makettszerű tereibe berepülhetnek a méhek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó kiállítást.

A finger csoport idén Frankfurtban nyitotta meg az első ilyen múzeumot, amelynek budapesti fiókját a nyári közös munka során alakítják ki. A rendhagyó tárlat négy “teremmel” és tematikus kiállításokkal fogadja majd az embereket és méheket egyaránt. Az érdeklődőket június 5-én 19 órától a Klauzál tér 14. szám alatt található Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban várják beszélgetésre és városiméz-kóstolásra, a művészek itt mutatják be eddigi munkájukat és budapesti terveiket.

Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az operaház tetején működik városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként emlegetik. Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai.

A vegyes méhészcsoport elindításával a művészek – mint mondják – a társadalom különböző csoportjainak egymástól való elszigetelődésére reagálnak és az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák. A csoportba június 20-ig a http://kozossegimez.tumblr.com/ oldalon lehet jelentkezni. Az “Új Múzeum Méheknek – Budapest” a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Ideális élőhely a méheknek

Budapest területén számos kisebb nagyobb méhészet működik évtizedek óta kertvárosi környezetben. Sajnos az utóbbi időben több helyen is felmerült a méhtartás korlátozása, ami elég egyoldalú gondolkodásmódot takar. Nem messze tőlünk Bécsben a lakók megtanultak együtt élni a méhekkel.

A nyugati világban a városi méhtartás az ezredfordulón vált igazán népszerűvé, olyan nagyvárosokban jelentek meg a tetőn kaptárok, mint New York, vagy London. A méhek tartását a városok nem tiltják, sőt van ahol kifejezetten büszkék is rá, mutatja ezt az is, hogy az elmúlt tíz évben megkétszereződött a méhcsaládok száma az említett városokban. Bécsben több mint hatszáz méhész tart több mint ötezer méhcsaládot leginkább kedvtelésből, a város határain belül. Ez nagyjából 200 millió méhecskét jelent, amit a városlakók tolerálnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *