Az FC Barcelona, Manuel Neuer és a Deportivo összefogott egy leukémiás magyar fiúért

Nagy örömet szerzett az FC Barcelona futballcsapata Rakaczki Bencének, a DVTK leukémiás betegséggel küzdő kapusának. A kedvéért összeálltak egy fotó erejéig. Egy mindenki által aláírt mezt tartanak a magasba “Érted Bence!” felirattal.

Rakaczki Bence a diósgyőri futballcsapat 19 éves, saját nevelésű kapusa. Az elsőosztályú-bajnokság utolsó négy mérkőzésén szerepelt a felnőtt csapatban. A bajnokság után leukémiát diagnosztizáltak nála.

„Bajnokság közben semmi jel nem mutatott arra, hogy Bence beteg lenne, a munkáját jól végezte, és fokozott erőbedobással készült az érettségire is” – nyilatkozta a DVTK kapusedzője, Veréb György a klub hivatalos oldalának.

„Bence szerény, kötelességtudó és tisztelettudó. Nagyon szeret horgászni, de amikor kifogja a nagy pontyokat, megpuszilja és visszadobja őket a vízbe. Ilyen gyerek Bence, csak legekben tudok beszélni róla” – tette hozzá Veréb György.

Az egész Barcelona összeállt a magyar fiúért

A DVTK a honlapján számolt be arról a nemes gesztusról, melynek ötletgazdája és főszervezője Francisco “Paco” Gallardo, a csapat spanyol középpályása. Amikor megtudta, hogy milyen sokan segítenek csapattársának, arra gondolt, ő is beszervezi ismerőseit, hogy egy kedves gesztussal jobb kedvre derítse fiatal csapattársát és elősegítse gyógyulását.

Barátai közül Dani Alvest, Adrianot és Xavit szerette volna rávenni egy közös fotóra, és el is mondta nekik telefonon, hogy mi a terve. Legnagyobb meglepetésére, amikor megkapta az elkészült fotót, az egész csapat fogta közre a dedikált mezt, amin az “Érted Bence!” felirat szerepel.

És a közeljövőben további meglepetések várhatók – árulta el Paco Gallardo a dvtk.eu-nak, aki alig több mint egyéves magyarországi tartózkodása alatt teljesen beilleszkedett a Diósgyőr-családba, amely igazán akkor mutatja meg erejét, amikor baj van és össze kell fognia játékosnak, szakvezetőnek és szurkolónak.

Deportivo La Coruña: “Érted Bence!”

Francisco Gallardo nem csak a barcelonai Dani Alvest, hanem több barátját is megkérte, készítsenek Rakaczki Bencét támogató fotót. Erre válaszolt Carlos Marchena és a Deportivo La Coruña is.

A Deportivo La Coruna honlapján megjelentetett fotón a klub játékosai a tökéletes magyarsággal írt “Érted Bence” feliratot tartják kezükben, így kívánva mielőbbi jobbulást Rakaczki Bencének.

Az értelmi szerző, Francisco “Paco” Gallardo a DVTK hivatalos honlapjának elmesélte, hogy gyerekkori barátját, a 69-szeres spanyol válogatott Carlos Marchenát kérte meg erre, aki gondolkodás nélkül igent mondott. Nagyon hálás neki és egykori klubja minden játékosának, és köszöni szépen, hogy igazi sportemberként együttéreznek egy fiatal magyar kapussal és a bajban is vele vannak.

Korábban Király Gábor és Manuel Neuer, valamint Megyeri Balázs és Bogdán Ádám ajándékozta meg Rakaczki Bencét a mezével, a szurkolók vérüket és pénzüket adták, a DVTK játékosai pedig a Király Kupán nyert pénzdíjukat ajánlották fel Bence gyógyulására. Csütörtökön pedig az FC Barcelona jelentkezett egy Bencét támogató fotóval.

800 ezer forintot gyűjtöttek össze

Több mint 800 ezer forintot gyűjtöttek össze a diósgyőri szurkolók a leukémiában szenvedő kapus, Rakaczki Bence megsegítésére indított akció keretében – erről közleményben számoltak be a drukkerek.

A DVTK Fórumfoci Team és a Bajtársak szurkolói csoport a július 27-i DVTK–Újpest FC NB I-es labdarúgó-mérkőzésen pénzgyűjtést szervezett „Dobj egy százast Bencének!” elnevezéssel a leukémiában szenvedő Rakaczki Bencének.

Rengeteg adomány érkezett, a mérkőzés napján összesen 695 300 forint gyűlt össze, amelyet a Bajtársak szurkolói csoport 150 ezer forinttal egészített ki. Így a jótékonysági akció teljes összege pontosan 845 300 forint.

Ezen összeg 20 százaléka a Bonta Zoltán Gyógyászati Alapítványhoz (a miskolci gyermekkórház leukémiás és csontvelő-transzplantált betegek alapítványához) került, míg 80 százalékát Bence családjához juttatták el a DVTK Fórumfoci Team és a Bajtársak képviselői.

Manuel Neuer mezt ajándékozott Bencének

Király Gábor, az 1860 München légiósa amikor egy interjúban olvasta, hogy a tehetséges diósgyőri játékosnak, a leukémiában szenvedő Rakaczki Bencének Manuel Neuer az egyik kedvenc labdarúgója, arra gondolt, jó lenne egy szívhez szóló ajándékkal meglepni a magyar élvonalban tavasszal bemutatkozó fiatal kapust – olvasható a magyar válogatott kapus honlapján, a kiralygabor.eu-n.

Augusztusban a két válogatott játékos a Bayern München tréningjén személyesen is találkozott. „Megkerestem az edzőpályán Manuelt, ahol a nyári felkészülésről, edzésmunkáról negyedórát beszélgettünk, majd elmeséltem a diósgyőri kapus szomorú történetét. Ezután Neuer bement az öltözőbe, kihozott egy kapusmezt, amit az edzésen használt kesztyűjével együtt aláírt Bencének″ – mondta el Király Gábor, aki hozzátette, a Bayern tréningjére körülbelül 300 szurkoló volt kíváncsi, és maga is meglepődött azon, hogy mennyire barátságosan fogadták a városi riválisnál.

„A dedikálás után megkértük az öltözőbe siető horvát válogatott csatárt, Mario Mandzukicot, hogy örökítse meg a Neuertől kapott nem mindennapi ajándék átadását″ – tette hozzá az 1860 München kapusa.

A legutóbbi válogatott meccs miatt hazatérő szombathelyi kapus már el is hozta a kesztyűt és a mezt, amit édesapja Király Ferenc, a válogatott játékosai által dedikált Király Gábor kapusmezzel együtt adott át a Haladás–Diósgyőr mérkőzés előtt Veréb Györgynek, a vendég csapat kapusedzőjének.

Eközben a DVTK honlapján Rakaczki Bence édesapja a családja nevében köszönetet mondott a véradóknak, adakozóknak. Íme, Rakaczki János nyílt levele:

“Kedves Szurkolók, Futballedzők, Labdarúgók és Bencéért aggódók!

Megható és szívet melengető az az együttérzés és tenni akarás, amit folyamatosan érzékelünk fiam, Bence betegségének diagnosztizálása óta.

Felsorolni is hosszú, hogy mennyien keresik és látogatják Bencét a kezdetektől fogva, köztük több játékos, vezető és edző. Külön kiemelni nem akarok, de nem is tudnék senkit, azonban ahogyan a DVTK család egésze felsorakozik a fiam mögé, az különleges és erőt adó érzés mindannyiunk számára. A vezetők és edzők folyamatos érdeklődését csak a szurkolók szervezett akciói múlják felül.

A szeretet kifejezésének igen szép módját választották a diósgyőri játékosok, amikor az Újpest elleni meccs végén a győzelmüket Bencének ajánlották. Az összefogás azonban nem állt meg a város határain belül, hiszen több településen csatlakoztak a szervezett véradásokhoz, valamint az ellenfelek is megmutatták a sport lényegét együttérzésük kifejezésével. Nagy erőt ad mindez Bence számára a betegség ellen vívott igen kemény küzdelemben.

Köszönet a sok véradónak, köszönet az anyagi támogatásért, amit nemcsak a diósgyőri klubtól és szurkolóktól kaptunk, hanem még az ország másik felén, Pakson, Székesfehérváron is rendeztek gyűjtést. Ezeket nem kértük, mégis jött az önzetlen segítség. Reméljük, hogy Bence gyógyulása nem fog rendkívüli anyagi kiadásokkal járni, és így lehetőségünk lesz a pénz jelentős részét továbbutalni a még inkább rászoruló beteg gyermekek számára.

Köszönettel:
Rakaczki János és családja”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *