A sötét energiát kutatja a világ legnagyobb digitális kamerája

kategória: Tudomány
2012 szeptember 18, kedd - 11:34 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: sötét energia, Dark Energy Camera, decam, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Elkészítette első felvételeit a világ legnagyobb digitális kamerája, az 570 megapixeles felbontású DECam (Dark Energy Camera), amely a világegyetemet kitöltő erő, a rejtélyes sötét energia titkait kutatja.

A DECam nyolcévi munka eredményeként született meg, létrehozásában három kontinens szakemberei vettek részét.

A csaknem egytonnás berendezést a Chicago mellett működő, nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott nemzeti laboratóriumban (Fermilab) fejlesztették ki, majd a Chile hegyei között működő Cerro Toro obszervatórium 4 méteres Blanco teleszkópjára szerelték a telefonfülke-méretű eszközt - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/267096404.html).

A projektet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és Nemzeti Tudományos Alapja, valamint brit, brazil, spanyol, német és svájci fejlesztési alapok finanszírozták.

A DECam a maga nemében a legnagyobb teljesítményű műszer, amely minden egyes felvételén százezer galaxist képes "befogni" akár nyolcmilliárd fényévnyi távolságból is.

A sötétenergia-felmérés, a Dark Energy Survey decemberben kezdődik. Öt év alatt a DECam segítségével részletes színes felvételeket készítenek az égbolt egy nyolcad részéről, bemérve 300 millió galaxist, százezer galaxishalmazt és négyezer szupernóvát.

"A felmérés segít például megértenünk, hogy miért gyorsulva tágul a világegyetem, ahelyett, hogy a gravitáció hatására lassulna a folyamat" - hangsúlyozta Brenna Flaugher projektmenedzser, a Fermilab kutatója.

A DECam által készített első felvételek egyikén a Tukán csillagképben (Tucana), 17 ezer fényévnyire lévő 47 Tucanae (NGC 104 vagy Caldwell 106) gömbhalmaz látszik, amely egymillió csillag otthona, de készített a világ legnagyobb digitális kamerája képet a 60 millió fényévnyire, a Fornax galaxishalmazban lévő NGC 1365 katalógusjelű spirális csillagvárosról is.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Decemberben indulhat a Hajabusza-2 aszteroidavadász
Idén télen tervezik felbocsátani a Hajabusza-2 aszteroidavadász japán szondát, amelyet szeptember végén szállítanak a kilövés helyszínére a végső előkészületekre.
kedd 16:00
Az orvos keze megremeghet, a robot kiküszöböli
Egy sebészeti robot "dolgozik" két hete az Óbudai Egyetemen. Noha a világban 3 ezer hasonló példány található, Magyarországra eddig csak kölcsönbe érkezett ilyen. Egy robot ára ugyanis másfél-kétmillió dollár. Használatával ugyanakkor az is lehetséges, hogy más városban, vagy akár földrészen legyen az orvos és a beteg.
kedd 15:54
Aktívan szerzik meg táplálékukat a korallok
Bár puszta szemmel a korallzátonyok statikus képződménynek tűnnek, kutatók „erőteljes” aktivitást figyeltek meg felszínükön.
kedd 15:49
A Neander-völgyi ember barlangvéseteit fedezték fel Gibraltáron
Először fedeztek fel Neander-völgyi embernek tulajdonított sziklavéseteket. Gibraltár egyik barlangjában legalább 39 ezer éves, kereszt alakú rovátkákra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport.
kedd 15:42
Nem élték túl az űrutazást a gekkók
Holtan tért vissza a Földre öt gekkó, amelyet orosz tudósok azért küldtek a világűrbe, hogy tanulmányozzák, miként hat ki nemi életükre a súlytalanság.
kedd 15:37
Egy valami nem volt az idei nyáron
Egy augusztus havi csapadékmennyiséggel több hullott, mint a sokévi átlag, s mindeközben az átlagosnál fél fokkal melegebb volt az idei nyár - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője az MTI érdeklődésére.
kedd 15:33