A sötét energiát kutatja a világ legnagyobb digitális kamerája

kategória: Tudomány
2012 szeptember 18, kedd - 11:34 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: sötét energia, Dark Energy Camera, decam, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Elkészítette első felvételeit a világ legnagyobb digitális kamerája, az 570 megapixeles felbontású DECam (Dark Energy Camera), amely a világegyetemet kitöltő erő, a rejtélyes sötét energia titkait kutatja.

A DECam nyolcévi munka eredményeként született meg, létrehozásában három kontinens szakemberei vettek részét.

A csaknem egytonnás berendezést a Chicago mellett működő, nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott nemzeti laboratóriumban (Fermilab) fejlesztették ki, majd a Chile hegyei között működő Cerro Toro obszervatórium 4 méteres Blanco teleszkópjára szerelték a telefonfülke-méretű eszközt - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/267096404.html).

A projektet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és Nemzeti Tudományos Alapja, valamint brit, brazil, spanyol, német és svájci fejlesztési alapok finanszírozták.

A DECam a maga nemében a legnagyobb teljesítményű műszer, amely minden egyes felvételén százezer galaxist képes "befogni" akár nyolcmilliárd fényévnyi távolságból is.

A sötétenergia-felmérés, a Dark Energy Survey decemberben kezdődik. Öt év alatt a DECam segítségével részletes színes felvételeket készítenek az égbolt egy nyolcad részéről, bemérve 300 millió galaxist, százezer galaxishalmazt és négyezer szupernóvát.

"A felmérés segít például megértenünk, hogy miért gyorsulva tágul a világegyetem, ahelyett, hogy a gravitáció hatására lassulna a folyamat" - hangsúlyozta Brenna Flaugher projektmenedzser, a Fermilab kutatója.

A DECam által készített első felvételek egyikén a Tukán csillagképben (Tucana), 17 ezer fényévnyire lévő 47 Tucanae (NGC 104 vagy Caldwell 106) gömbhalmaz látszik, amely egymillió csillag otthona, de készített a világ legnagyobb digitális kamerája képet a 60 millió fényévnyire, a Fornax galaxishalmazban lévő NGC 1365 katalógusjelű spirális csillagvárosról is.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Schmidt Mária: A saját hőseinkre van szükségünk
A német megszállás alatti nemzeti ellenállás történetét a mai napig mostohán kezeli a magyar történetírás - jelentette ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Schmidt Mária a Haza, szeretet - Nemzeti ellenállás 1944 címmel rendezett konferencián azt mondta: ennek oka csak részben kereshető abban, hogy a náciellenes nemzeti ellenállás története nehezen illeszthető abba a keretbe, amely szerint a magyar nemzet bűnös, és "csak jól megérdemelt büntetését kapta a nyugati demokráciáktól a második világháború végén".
csütörtök 16:16
Miniatűr gyomrot alkottak felnőtt őssejtekből
Először alkottak miniatűr, az emberihez hasonló gyomrot felnőtt őssejtekből amerikai tudósok kutatási célra.
csütörtök 16:13
Feltérképezték a génműködés "csúcsidőszakait"
A gének többsége a hajnali órák és alkonyat előtt a legaktívabb - erre a következtetésre jutottak ötéves állatkísérletek alapján a Pennsylvania Egyetem kutatói, akik szerint eredményeik figyelembevételével mostantól sokkal hatékonyabban lehet alkalmazni a gyógyszerkészítményeket.
csütörtök 15:12
Magyarország is beszáll az űrversenybe
Elfogadták a megállapodást: Magyarország hamarosan csatlakozik az Európai Űrügynökséghez (ESA) - írja a Napi Gazdaság. De mit jelent ez Magyarország és a hazai űripar számára?
csütörtök 14:41
A messze látó tudomány hónapja novemberben
Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel a novemberben országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló, az idén a Magyar tudomány ünnepe Messze látó tudomány alcímet viselő programjában.
csütörtök 12:48
Hétszáz éves vírusokat támasztottak fel
Hétszáz éves vírusmaradványokat fedeztek fel amerikai kutatók rénszarvasok jégbe fagyott ürülékében, majd a kórokozók DNS-ével növényeket fertőztek meg.
csütörtök 12:34