A sötét energiát kutatja a világ legnagyobb digitális kamerája

kategória: Tudomány
2012 szeptember 18, kedd - 11:34 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: sötét energia, Dark Energy Camera, decam, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Elkészítette első felvételeit a világ legnagyobb digitális kamerája, az 570 megapixeles felbontású DECam (Dark Energy Camera), amely a világegyetemet kitöltő erő, a rejtélyes sötét energia titkait kutatja.

A DECam nyolcévi munka eredményeként született meg, létrehozásában három kontinens szakemberei vettek részét.

A csaknem egytonnás berendezést a Chicago mellett működő, nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott nemzeti laboratóriumban (Fermilab) fejlesztették ki, majd a Chile hegyei között működő Cerro Toro obszervatórium 4 méteres Blanco teleszkópjára szerelték a telefonfülke-méretű eszközt - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/267096404.html).

A projektet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és Nemzeti Tudományos Alapja, valamint brit, brazil, spanyol, német és svájci fejlesztési alapok finanszírozták.

A DECam a maga nemében a legnagyobb teljesítményű műszer, amely minden egyes felvételén százezer galaxist képes "befogni" akár nyolcmilliárd fényévnyi távolságból is.

A sötétenergia-felmérés, a Dark Energy Survey decemberben kezdődik. Öt év alatt a DECam segítségével részletes színes felvételeket készítenek az égbolt egy nyolcad részéről, bemérve 300 millió galaxist, százezer galaxishalmazt és négyezer szupernóvát.

"A felmérés segít például megértenünk, hogy miért gyorsulva tágul a világegyetem, ahelyett, hogy a gravitáció hatására lassulna a folyamat" - hangsúlyozta Brenna Flaugher projektmenedzser, a Fermilab kutatója.

A DECam által készített első felvételek egyikén a Tukán csillagképben (Tucana), 17 ezer fényévnyire lévő 47 Tucanae (NGC 104 vagy Caldwell 106) gömbhalmaz látszik, amely egymillió csillag otthona, de készített a világ legnagyobb digitális kamerája képet a 60 millió fényévnyire, a Fornax galaxishalmazban lévő NGC 1365 katalógusjelű spirális csillagvárosról is.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Ezért pusztulnak a fecskék
A fecskék 46, a molnárfecskék 60 százaléka pusztult el. Az ok: a felmelegedés miatt nagyobb lett a Szahara, és sok közülük nem képes átrepülni a sivatagot. Nem segíti őket a lehűlés sem, ilyenkor ugyanis nem jutnak elegendő táplálékhoz.
szerda 15:11
Érkeznek a fülemülék – kezdődnek a Fülemülék éjszakája programok
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva évek óta meghirdeti a Fülemülék éjszakája programsorozatát.
szerda 13:53
Változatos étkezés segíthette a pumák fennmaradását
A kutatók a fogak mikroszkopikus kopásának vizsgálatával állapították meg, hogy az ősi pumák nem éppen finnyás étkezése elősegíthette fennmaradásukat, míg más nagymacskák kihaltak.
szerda 12:34
Felnőtt emberek bőrsejtjeiből klónoztak őssejtet
Először sikerült felnőtt emberek bőrsejtjeiből őssejtet klónozni amerikai kutatóknak.
kedd 16:23
Időgépbe ültet egy rendkívüli combcsont
A modern embertől származó eddigi legkorábbi, mintegy 45 ezer éves DNS-szekvencia elemzése a véltnél későbbre helyezi a Neander-völgyiekkel való keveredés időpontját.
kedd 15:17
A lehűlésnél sokkal később jött az első jégkorszak
Egy nemzetközi kutatócsapat szerint a globális lehűlés és a jégkorszak bekövetkezte nem esett egybe.
kedd 15:08