Antianyag-atomok tulajdonságait vizsgálják a CERN fizikusai

kategória: Tudomány
2012 március 08, csütörtök - 16:43 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: anti anyag, atom, cern, lhc, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Az antianyag - az antihidrogén atomjainak tulajdonságait vizsgálják az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai, akik az első spektroszkópiás (színképelemzési) mérések eredményeit tették közzé a Nature legújabb számában.

Napjainkban a világegyetem kizárólag anyagból áll, ám az elméleti fizikusok feltételezése szerint 13,7 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás után az univerzumban egyenlő mennyiségben képződött anyag és antianyag. Az antianyag azóta eltűnt, ebből a tudósok arra következtetnek, hogy az anyagnak lehetett valamilyen előnye az antianyaggal szemben. E rejtély megfejtéséhez járulhat hozzá az antihidrogén-atomok részletes vizsgálata - olvasható a CERN honlapján (http://cern.ch) , valamint a BBC (http://www.bbc.co.uk) hírei között.

A feltételezések szerint minden "rendes" szubatomi részecskének van egy azonos tömegű, de ellentétes töltésű "hasonmása". Amikor az ilyen ellentétes töltésű részecskék találkoznak, annihilálják (kölcsönösen megsemmisítik egymást), tiszta energiává alakulva át. Egy hidrogénatom egy protonból és egy elektronból áll. A negatív töltésű elektron ellentéte a pozitron, a protoné pedig az antiproton; egy antiproton és egy pozitron alkotja a legegyszerűbb antianyagatomot, az antihidrogént.

A hidrogénatom energiával történő gerjesztésekor az elektron magasabb energiaszintű pályára kerül. Amikor viszont az elektron "visszazuhan" egy alacsonyabb energiájú állapotba, a két szint közötti energia különbségét egy foton formájában sugározza ki, és e sugárzásnak pontosan ismert a spektruma. A CERN ALPHA-kísérlete (Antihydrogen Laser Physics Apparatus) azt célozza, hogy megmérjék az antihidrogén-atomok színképét, valamint összevessék a hidrogénatomok spektrumával.

Az ALPHA-kísérlet keretében 2010-ben sikerült csapdába ejteni és "életben tartani" a másodperc töredékéig 38 antihidrogén-atomot, tavaly pedig már 1000 másodpercre hosszabbították meg az élettartamukat. A kutatócsoport azóta tökéletesítette módszerét, ami lehetővé tette az antiatomok tulajdonságainak elemzését.

"A hidrogén a leggyakoribb elem az univerzumban és igen pontosan feltérképeztük belső szerkezetét. Most végre elkezdhetjük feltárni az antihidrogén titkait, megismerni, hogy miben különbözik a hidrogéntől" - hangsúlyozta Jeffrey HAngst, az ALPHA-kísérlet szóvivője.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Új szárnyas ragadozó jelent meg a Visegrádi-hegységben
Azt már első leírása sem lehet eldönteni, pontosan lepke vagy szitakötő-e ez a rovar, de az biztos, nálunk ritka, inkább Macedóniában, Erdélyben, Görögországban fordul elő nagyobb számban. Hazánkban eddig csak a Vértesben, és a Cserhát vidékén figyelték meg a keleti rablópillét.
kedd 16:33
A korallok rosszul tűrik a mederkotrást
Kutatók kapcsolatot találtak a mederkotrás és a közeli korallzátonyok növekvő arányú megbetegedési hajlama között.
kedd 16:27
Mi teszi a lakható bolygót?
A Gliese-832c nevű szuperföld mindössze 16 fényévre van tőlünk, így érthető, hogy mindenki fantáziáját megmozgatta. Azonban a bolygó sokkal zordabb hely, mint azt a szalagcímek és mutatós számok sugallták.
kedd 15:35
Gekkók az űrben
Élő állatok, magvak és anyagminták jutottak el egy orosz Foton műholdon a múlt hét végén a világűrbe, megkezdve kéthónapos súlytalansági kísérletüket, ami a biológiai és fizikai tudományokat szolgálja.
kedd 15:24
Tengeri szélparkoknál táplálkozó fókákat figyeltek meg
Egy új kutatás szerint bizonyos fókafajok szeretnek a tengeri szélfarmoknál vadászni.
kedd 14:59
Júniusban is megdőlt a globális melegrekord
Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal hétfői közlése szerint április és május után júniusban is megdőlt a globális melegrekord, ezzel összességében egy nagyon meleg 2014-es évre van kilátás.
kedd 14:50