Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy megtalálták III. Richárd földi maradványait

kategória: Tudomány
2012 szeptember 13, csütörtök - 12:55 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: III. Richárd, régészet, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Brit régészek szerint erős közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy III. Richárd (1452-1485) angol király, az utolsó York-házi uralkodó földi maradványait tárták fel.

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra. A Leicesteri Egyetem a továbbiakban DNS-vizsgálatot tervez, és az eredményeket összeveti III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával - olvasható a BBC News hírei között.

Az egyetem szóvivője szerint közvetlenül a halál előtt bekövetkezett koponyasérülést fedeztek fel, valamint a gerincoszlopba fúródott nyílhegyet találtak. A király a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben, és a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek III. Richárddal.

Az elhunyt súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik.

A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

Az augusztus 25-én kezdődött ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, majd a csontvázat.

"Eltávolítottuk a fogakat, és rendelkezésre állnak a combcsontok is, így minden reményünk megvan arra, hogy elégséges mintát találunk a genetikai vizsgálatokhoz" - hangsúlyozta Turi King, a DNS-vizsgálatokat irányító szakember.

A vizsgálatok a tervek szerint 12 hetet vesznek igénybe.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Felnyitották szemüket a panda hármasikrek
A világon elsőként életben maradt panda hármasikrek bő egy hónappal születésük után először nyitották fel szemüket.
péntek 15:21
A földközi-tengeri ökoszisztémákat veszélyezteti a nyúlhal
Egy új vizsgálat szerint a trópusi nyúlhal, amely megtizedelte a hínárerdőket a Földközi-tenger keleti részén, súlyosan veszélyezteti az egész földközi-tengeri medencét, amennyiben a klíma melegedésével tovább terjeszkedik.
péntek 13:52
Klímaszimulációkkal megduplázták a Szahara korát
Új klímaszimulációk szerint Észak-Afrika elsivatagosodása már hétmillió éve megindulhatott, vagyis kétszer hosszabb ideje, mint ahogy a Szahara korábbi korbecslései mutatták.
péntek 13:26
Bizánc kori lakóhelyet tártak fel Jeruzsálem közelében
Jelentős, a bizánci korból származó lakóhelyre bukkantak a régészek Jeruzsálemtől nyugatra.
péntek 12:49
Tuberkulózis nyomait találták Chopin szívén
Szakértők megvizsgálták Fryderyk (Frédéric) Chopin (1810-1849) világhírű lengyel romantikus zeneszerzőnek a varsói Szent Kereszt-székesegyházban őrzött szívét, és megállapították, hogy az tuberkulózis és esetleg más tüdőbetegségek nyomait mutatja.
péntek 12:41
Egyedülálló magyar ikerkutatás a szívbetegségek öröklődéséről
A szívbetegségek öröklődését vizsgáló egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.
péntek 11:56