Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy megtalálták III. Richárd földi maradványait

kategória: Tudomány
2012 szeptember 13, csütörtök - 12:55 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: III. Richárd, régészet, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Brit régészek szerint erős közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy III. Richárd (1452-1485) angol király, az utolsó York-házi uralkodó földi maradványait tárták fel.

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra. A Leicesteri Egyetem a továbbiakban DNS-vizsgálatot tervez, és az eredményeket összeveti III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával - olvasható a BBC News hírei között.

Az egyetem szóvivője szerint közvetlenül a halál előtt bekövetkezett koponyasérülést fedeztek fel, valamint a gerincoszlopba fúródott nyílhegyet találtak. A király a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben, és a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek III. Richárddal.

Az elhunyt súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik.

A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

Az augusztus 25-én kezdődött ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, majd a csontvázat.

"Eltávolítottuk a fogakat, és rendelkezésre állnak a combcsontok is, így minden reményünk megvan arra, hogy elégséges mintát találunk a genetikai vizsgálatokhoz" - hangsúlyozta Turi King, a DNS-vizsgálatokat irányító szakember.

A vizsgálatok a tervek szerint 12 hetet vesznek igénybe.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

17. századi hajóroncsot tárnak fel Angliában
A hajó felrobbanásának oka még ma is rejtély a kutatók előtt.
hétfő 16:34
A Hubble szerint meglepően száraz három ismert exobolygó
A Hubble-űrtávcsővel végzett megfigyelések alapján három ismert, szinte ikonikus exobolygó is jóval szárazabb, mint azt korábban gondoltuk, légkörükben a vízgőz mennyisége töredéke az eddig feltételezettnek.
hétfő 15:42
Egyedi sejtek befogása vált lehetővé
Kutatók egy olyan apró eszközt dolgoztak ki, amely egyetlen emberi sejt befogására is alkalmas lehet.
hétfő 15:16
A világ lakosságának felét érintheti egy újonnan felfedezett vírus
Egy évtizedeken át felderítetlen vírus lakozhat a testünkben. A világ lakosságának több mint felénél jelen lehet egy újonnan leírt vírus, a crAssphage, ami az egyik leggyakoribb bélbaktériumot, a Bacteroidetest fertőzi meg.
hétfő 15:12
Ősi csillagászati labort fedeztek fel Peruban
A kutatók csillagászati szimbólumokkal televésett sziklákra bukkantak.
hétfő 13:49
Indulásra kész az utolsó európai teherszállító űrhajó
Európa kedden fontos fejezetet zár le űrrepülési történetében, ötödik és egyben utolsó robot teherszállítóját bocsátja fel a Nemzetközi Űrállomásra.
hétfő 13:19