Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy megtalálták III. Richárd földi maradványait

kategória: Tudomány
2012 szeptember 13, csütörtök - 12:55 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: III. Richárd, régészet, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Brit régészek szerint erős közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy III. Richárd (1452-1485) angol király, az utolsó York-házi uralkodó földi maradványait tárták fel.

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra. A Leicesteri Egyetem a továbbiakban DNS-vizsgálatot tervez, és az eredményeket összeveti III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával - olvasható a BBC News hírei között.

Az egyetem szóvivője szerint közvetlenül a halál előtt bekövetkezett koponyasérülést fedeztek fel, valamint a gerincoszlopba fúródott nyílhegyet találtak. A király a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben, és a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek III. Richárddal.

Az elhunyt súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik.

A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

Az augusztus 25-én kezdődött ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, majd a csontvázat.

"Eltávolítottuk a fogakat, és rendelkezésre állnak a combcsontok is, így minden reményünk megvan arra, hogy elégséges mintát találunk a genetikai vizsgálatokhoz" - hangsúlyozta Turi King, a DNS-vizsgálatokat irányító szakember.

A vizsgálatok a tervek szerint 12 hetet vesznek igénybe.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

A világ legérzékenyebb hőmérőjét fejlesztették ki
A zürichi műegyetem, az ETH kutatói szerint a dohánysejtekből és szintetikus anyagból álló hibrid eszköz már akár több tíz centiméterről felismeri egy kéz hőjét.
szerda 16:19
Egyhuzamban szeli át a nyílt óceánt egy énekesmadár
Egy új kutatás szerint Észak-Amerika erdőségeinek egyik apró énekesmadara több mint 2200 kilométeres útra vállalkozik az Atlanti-óceánon át telelőhelyeire.
szerda 16:02
A szociális környezet is hat az agy fejlődésére
A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a tehetős és iskolázott szülők gyermekeinek nagyobb az agya, mint hátrányosabb társadalmi rétegekből származó hasonló korú társaiknak, és az intelligenciateszteken is jobban szerepelnek.
szerda 14:22
Elterjedtek lehetnek a két napos kőzetbolygók
Kutatók szerint az égboltjukon két függeszkedő napot hordozó Föld-szerű világok gyakoriak lehetnek a Tejúton.
szerda 14:16
A hangyák az űrben is csapatban dolgoznak
A hangyák akár az űrben, a földi gravitáció nélkül is képesek rá, hogy csapatmunkával fedezzenek fel új területeket, állapították meg kutatók, akik együttműködési módszereiket tanulmányozva akarnak keresési algoritmusokat kifejleszteni csapatban mozgó robotoknak.
szerda 14:11
A grafénnel felgyorsítható a DNS-szekvenálás
A szén egy különleges alakjával, az egyetlen atom vastagságú grafitréteggel (grafén) lényegesen felgyorsítható a DNS szekvenálása.
szerda 13:01