Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy megtalálták III. Richárd földi maradványait

kategória: Tudomány
2012 szeptember 13, csütörtök - 12:55 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: III. Richárd, régészet, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Brit régészek szerint erős közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy III. Richárd (1452-1485) angol király, az utolsó York-házi uralkodó földi maradványait tárták fel.

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra. A Leicesteri Egyetem a továbbiakban DNS-vizsgálatot tervez, és az eredményeket összeveti III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával - olvasható a BBC News hírei között.

Az egyetem szóvivője szerint közvetlenül a halál előtt bekövetkezett koponyasérülést fedeztek fel, valamint a gerincoszlopba fúródott nyílhegyet találtak. A király a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben, és a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek III. Richárddal.

Az elhunyt súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik.

A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

Az augusztus 25-én kezdődött ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, majd a csontvázat.

"Eltávolítottuk a fogakat, és rendelkezésre állnak a combcsontok is, így minden reményünk megvan arra, hogy elégséges mintát találunk a genetikai vizsgálatokhoz" - hangsúlyozta Turi King, a DNS-vizsgálatokat irányító szakember.

A vizsgálatok a tervek szerint 12 hetet vesznek igénybe.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Hamarosan várhatóak a Plútó-szonda első képei
Kilenc évvel felbocsátása után a New Horizons űrszonda közeledik a Plútóhoz, a várakozások szerint vasárnap meg is kezdte a törpebolygó fotózását.
hétfő 15:58
Meleg áramlatok olvasztják Kelet-Antarktisz legnagyobb gleccserét
Ausztrál kutatók hétfői bejelentése szerint Kelet-Antarktisz legnagyobb gleccsere a melegedő óceán hatására olvadásnak indult.
hétfő 15:40
Nem csak sodródni tudnak a medúzák
Bár a medúzák pusztán csak sodródó életformának tűnnek, néhányuknak valójában figyelemre méltó képessége van az óceáni áramlatok irányának észlelésére és a velük szembeni úszásra.
hétfő 15:07
Elkészült a gyógyszercélpontok első globális térképe
A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai a világ számos tájáról származó talajminták elemzése alapján készítették el a lehetséges gyógyszercélpontok első globális térképét, meghatározva, hol nyerhetők ki új antibiotikumok és rákellenes készítmények hatóanyagai.
hétfő 14:49
Panorámafotóval ünnepelte 11. marsi évét az Opportunity
A NASA Opportunity felderítője 11. marsi évét ünnepelte szombaton, kutatócsoportja az alkalomról egy szép panorámafotóval emlékezett meg.
hétfő 14:44
Nagy aszteroida közelíti meg a Földet hétfőn
Az európai és az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint példátlanul nagy, 450-900 méter átmérőjű aszteroida repül el a Föld mellett hétfő délután, de nem jelent semmiféle veszélyt a bolygóra.
hétfő 14:30