Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy megtalálták III. Richárd földi maradványait

kategória: Tudomány
2012 szeptember 13, csütörtök - 12:55 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: III. Richárd, régészet, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Brit régészek szerint erős közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy III. Richárd (1452-1485) angol király, az utolsó York-házi uralkodó földi maradványait tárták fel.

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra. A Leicesteri Egyetem a továbbiakban DNS-vizsgálatot tervez, és az eredményeket összeveti III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával - olvasható a BBC News hírei között.

Az egyetem szóvivője szerint közvetlenül a halál előtt bekövetkezett koponyasérülést fedeztek fel, valamint a gerincoszlopba fúródott nyílhegyet találtak. A király a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben, és a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek III. Richárddal.

Az elhunyt súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik.

A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

Az augusztus 25-én kezdődött ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, majd a csontvázat.

"Eltávolítottuk a fogakat, és rendelkezésre állnak a combcsontok is, így minden reményünk megvan arra, hogy elégséges mintát találunk a genetikai vizsgálatokhoz" - hangsúlyozta Turi King, a DNS-vizsgálatokat irányító szakember.

A vizsgálatok a tervek szerint 12 hetet vesznek igénybe.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Információs központokként használják a makik a latrinákat
Egy kutatócsoport felfedezte, hogy a toalett falán hagyott üzenetek nemcsak az emberre, hanem a makikra is jellemzőek.
hétfő 14:35
Elhaladt a Mars mellett a Siding Spring üstökös
Egy nemrégiben felfedezett üstökös vasárnap elhaladt a Mars mellett, egyedülálló lehetőséget nyújtva a kutatóknak egy, a Naprendszer legtávolabbi szegletéből származó objektum vizsgálatára.
hétfő 13:22
Támadnak a rémkaticák - nem lehet kiirtani őket
A katicák ezen faját biológiai védekezésként telepítették be először az Egyesült Államokba, majd több nyugat-európai országba. Hazánkban 2008 óta van jelen, 2011 óta tömegesen.
hétfő 12:58
Már csak hat északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon
Elpusztult egy kenyai rezervátumban a fehér orrszarvúként emlegetett északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így már csak az alfaj hat képviselőjéről tudni világszerte.
hétfő 12:06
Állandó lakos lett Nógrádban a barna medve
Az ez évi adatok alapján bebizonyosodott, hogy Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve (Ursus arctos arctos).
hétfő 11:10
A véltnél cifrább belső szerkezete lehet a Szaturnusz Mimasz holdjának
Egy kutatás szerint rögbilabdára emlékeztető kőmagot rejthet vagy hullámok nyaldoshatják a Szaturnusz egyik holdjának belső szerkezetét.
hétfő 10:36