Több, mint 25 ezer közfoglalkoztatott Szabolcsban

kategória: Üzlet/gazdaság
2012 február 23, csütörtök - 13:01 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: közmunka, közfoglalkoztatás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Több, mint 25 ezer közfoglalkoztatott kezdte meg munkáját Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - jelentette be Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke a közgyűlésének csütörtöki ülésén Nyíregyházán.

A különböző, együttesen 20 milliárd 612 millió forint összegű központi támogatásból 25 ezer 282-en jutottak, illetve jutnak ideiglenes munkához - mondta az önkormányzati vezető, aki a kormányzó pártok országgyűlési képviselője is. Kiemelte: a megyei közfoglalkoztatási program döntő része február elsején indult a Nyírségben, ahol jelenleg mintegy 57 ezer álláskeresőt tart nyilván a térségi munkaügyi központ.    

Seszták Oszkár tájékoztatása szerint a Start Kistérségi Mintaprogramban 10.673 szabolcsi munkanélküli kapott állás. A települési önkormányzatok által igényelt központi támogatás összege meghaladta a 9,4 milliárd forintot. Hozzátette: a mezőgazdasági program később indul, ott 3.634 ember kaphat ideiglenesen munkát, 3,6 milliárdot meghaladó támogatási összegből.    

Az önkormányzatok a korábbi, hagyományosnak nevezhető közmunkára emellett további 1,2 milliárd forintot fordíthatnak az idén. Hat órás alkalmazásra 85 százalékos mértékű támogatást fordíthatnak, így 4.600 helyi lakosnak adhatnak közfeladatot év végéig.    

Az önkormányzati elnök, országgyűlési képviselő kitért arra, hogy országos közfoglalkoztatási programot is érintik - a szerinte - "súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdő" Szabolcsot. Azok keretében a térségi vízügyi igazgatóságok, valamint erdőgazdaságok 4.938 embert alkalmazhatnak, s ahhoz számukra 6 milliárd forintot meghaladó központi forrást biztosítanak a minisztériumok.    

Seszták Oszkár megemlítette, hogy eredményesen pályázott közfoglalkoztatásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is, amelyek 82 ember alkalmazhatnak, mintegy 70 millió forintos összegből. A két hatóságnál február 15-én indították a közmunkát. Szólt arról is, hogy a magánerdőkben szintén lesz közfoglalkoztatás az idén, március 1-án zárul a támogatási pályázat. Tavaly a magán tulajdonban lévő nyírségi erdőkben ezren dolgozhattak, s 2012-ben hasonló létszámra számítanak. Az idei télen az idős emberek segítésére is alkalmaztak közmunkásokat a szabolcsi településeken, december elsejétől 1.354-en láttak el házkörüli teendőket - mondta Seszták Oszkár.    

Halmi József, az önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője, Győrtelek polgármestere a közgyűlésen arra hívta fel a figyelmet, hogy még több közmunkás alkalmazását kell elérni a térségben, hiszen tízezrek részesülnek önkormányzati, úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, amelynek összege mindössze 22.800 forint havonta. S ráadásul - mutatott rá - egy családban csak egy ember kaphatja ezt "a semmire sem elég" összeget, hiába van több, a hivatalos nyilvántartásban már régóta nem is szerepeltetett munkanélküli.


Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Varga: a banki elszámoltatás költségvetése a jövő évi büdzsé
A banki elszámoltatás költségvetésének nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015. évi költségvetést, amikor átadta azt a házelnöknek csütörtökön. Kiemelte azt is, hogy jövőre is családi adórendszerben adózunk, 240 milliárd marad a családoknál. Megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei - tette hozzá.
csütörtök 16:14
Chikán: Differenciáltan kell kezelni a multinacionális vállalatokat
A Versenyképesség Kutatóközpont igazgatója emellett úgy látja: Magyarország nem jól használja a külföldi tőkebefektetéseket a versenyképesség szempontjából.
csütörtök 16:12
Szijjártó: A nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani
A nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani - értett egyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Philip Hammond brit külügyminiszterrel csütörtökön Pozsonyban tartott kétoldalú találkozóján.
csütörtök 16:05
MNB alelnök: Stabil a bankrendszer, de nem segíti a gazdasági növekedést
Az MNB alelnöke egyetért az EKB stressztesztjének eredményével, miszerint a magyar bankrendszer nem okoz pénzügyi stabilitási kockázatot rövid távon. Balog Ádám azonban úgy véli: nem segíti elő a tartós gazdasági növekedést a bankrendszer, kapacitásait túlzottan lekötik a deviza- és projekthitelek.
csütörtök 15:38
Varga: 2,5 százalékos növekedéssel számol a kormány
A nemzetgazdasági miniszter szerint óvatos optimizmussal lehet tervezni a következő év költségvetési kereteit, jövőre 2,5 százalékos növekedéssel kalkulál a kormány.
csütörtök 15:34
Nehezebb lesz érmeutánzatot készíteni
A Magyar Nemzeti Bank az általa kibocsátott, törvényes fizetőeszköznek minősülő forgalmi és emlékérmék védelme, a megtévesztésre alkalmas üzleti tevékenységek visszaszorítása céljával szigorította az érmeutánzatokra vonatkozó rendeletét, november 1-jén lép hatályba.
csütörtök 15:22