Több, mint 25 ezer közfoglalkoztatott Szabolcsban

kategória: Üzlet/gazdaság
2012 február 23, csütörtök - 13:01 | szerző: mti Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: közmunka, közfoglalkoztatás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Több, mint 25 ezer közfoglalkoztatott kezdte meg munkáját Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - jelentette be Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke a közgyűlésének csütörtöki ülésén Nyíregyházán.

A különböző, együttesen 20 milliárd 612 millió forint összegű központi támogatásból 25 ezer 282-en jutottak, illetve jutnak ideiglenes munkához - mondta az önkormányzati vezető, aki a kormányzó pártok országgyűlési képviselője is. Kiemelte: a megyei közfoglalkoztatási program döntő része február elsején indult a Nyírségben, ahol jelenleg mintegy 57 ezer álláskeresőt tart nyilván a térségi munkaügyi központ.    

Seszták Oszkár tájékoztatása szerint a Start Kistérségi Mintaprogramban 10.673 szabolcsi munkanélküli kapott állás. A települési önkormányzatok által igényelt központi támogatás összege meghaladta a 9,4 milliárd forintot. Hozzátette: a mezőgazdasági program később indul, ott 3.634 ember kaphat ideiglenesen munkát, 3,6 milliárdot meghaladó támogatási összegből.    

Az önkormányzatok a korábbi, hagyományosnak nevezhető közmunkára emellett további 1,2 milliárd forintot fordíthatnak az idén. Hat órás alkalmazásra 85 százalékos mértékű támogatást fordíthatnak, így 4.600 helyi lakosnak adhatnak közfeladatot év végéig.    

Az önkormányzati elnök, országgyűlési képviselő kitért arra, hogy országos közfoglalkoztatási programot is érintik - a szerinte - "súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdő" Szabolcsot. Azok keretében a térségi vízügyi igazgatóságok, valamint erdőgazdaságok 4.938 embert alkalmazhatnak, s ahhoz számukra 6 milliárd forintot meghaladó központi forrást biztosítanak a minisztériumok.    

Seszták Oszkár megemlítette, hogy eredményesen pályázott közfoglalkoztatásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is, amelyek 82 ember alkalmazhatnak, mintegy 70 millió forintos összegből. A két hatóságnál február 15-én indították a közmunkát. Szólt arról is, hogy a magánerdőkben szintén lesz közfoglalkoztatás az idén, március 1-án zárul a támogatási pályázat. Tavaly a magán tulajdonban lévő nyírségi erdőkben ezren dolgozhattak, s 2012-ben hasonló létszámra számítanak. Az idei télen az idős emberek segítésére is alkalmaztak közmunkásokat a szabolcsi településeken, december elsejétől 1.354-en láttak el házkörüli teendőket - mondta Seszták Oszkár.    

Halmi József, az önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője, Győrtelek polgármestere a közgyűlésen arra hívta fel a figyelmet, hogy még több közmunkás alkalmazását kell elérni a térségben, hiszen tízezrek részesülnek önkormányzati, úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, amelynek összege mindössze 22.800 forint havonta. S ráadásul - mutatott rá - egy családban csak egy ember kaphatja ezt "a semmire sem elég" összeget, hiába van több, a hivatalos nyilvántartásban már régóta nem is szerepeltetett munkanélküli.


Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Elemzők: tovább nőhet a foglalkoztatottság
A bővülés kitarthat év végéig, a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a mutatószám javulásához.
szerda 12:40
Jön a JTM és a HFM: a jövőben csak így juthat pénzhez
A jövő januártól élő jövedelemarányostörlesztőrészlet-mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával a túlzott lakossági eladósodást és a devizahitelezés újbóli felfutását akadályozná meg a jegybank.
szerda 12:33
8 százalék alá ment a munkanélküliség
Május-júliusban 4 millió 127 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 4,1 százalékkal, 164 ezerrel több, mint egy éve.
szerda 12:19
Rogán: Forintosítás nélkül is negyedével csökkenhetnek egy átlagos devizahiteles terhei
Egy átlagos devizahiteles 6,5 millió forintot vett fel svájci frankban, neki az árfolyamrés miatt 323 ezer , ha bankja az egyoldalú szerződésmódosítás miatt is bukik a Fővárosi Törvényszéken, 835 ezer forint jár vissza. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a köztévében azt mondta: forintosítás nélkül is negyedével csökkenhetnek a devizahitelesek terhei, vagyis törvényi erővel visszakapnak annyit, mintha beléptek volna az árfolyamgátba. Az elszámolási törvén szerinte akár decemberben jogerőre emelkedhet, de ha a banki perek valamely része az Alkotmánybíróságon köt ki, az "30 nappal dobhatja meg a történetet".
szerda 12:15
Devizakörkép: 14-re nőtt a lefolytatott perek száma
Kilenc újabb devizahiteles pert tárgyalt kedden a Fővárosi Törvényszék, így 14-re nőtt a lefolytatott perek száma. Két pénzintézet már pert veszített az állammal szemben, a többi esetében szeptember elején lesz ítélet. A 400 magyarországi pénzintézetből 79 döntött úgy, bíróság előtt szeretné bizonyítani, hogy tisztességesen járt el, amikor egyoldalúan emelte a kamatokat, díjakat és költségeket.
szerda 11:50
Népszerű a babakötvény
Ötször annyi pénzt fektettek be babakötvénybe a szülők az év első hét hónapjában, mint egy évvel ezelőtt. A START-értékpapírszámlákra csaknem három milliárd forintot fizettek be idén január eleje és július vége között. 2013-ban ez az összeg mintegy 650 millió forint volt. A kibocsátó Magyar Államkincstár elnöke szerint ez az értékpapír azért népszerű, mert az állam 100 százalék garanciát vállal a befektetésekért, és a babakötvény a mindenkori infláció felett kamatozik.
szerda 11:41