Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása

kategória: Hazai
2012 szeptember 21, péntek - 14:46 | szerző: mti | frissítve: 2012 szeptember 21, péntek - 14:46 Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: Terror Háza, mindszenty józsef, kiállítás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mindszenty József nem lehet az egyház belügye, hiszen nemcsak az egyházért, hanem az egész nemzetért tevékenykedett - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kommunista hatalom által meghurcolt főpap életútja ma is disputára, szembesülésre hív.

Sok szó esik Mindszenty szentté avatásáról - jegyezte meg Balog Zoltán, hangsúlyozva azonban: az életszentség nem a tökéletességet jelenti, hanem azt, hogy valaki elhivatott egy szent, nagy feladatra. "Mindszenty József betöltötte azt a célt, amire rendeltetett" - fogalmazott a miniszter.

A Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállítása tizennégy stációra bontva kíséri végig az egyházfő életútját a kemenesháti gyermekkortól, a papi pálya kezdeteitől és a Tanácsköztársaság idején elszenvedett meghurcoltatástól kezdve.

A tárlat kitér a fiatal zalaegerszegi plébános szociális és hitéleti szervezőmunkájára, iskola- és templomépítő tevékenységére, majd az erősödő szélsőjobboldal elleni tevékenységére. Mindszenty már veszprémi püspökként állt ki 1944-ben a zsidóság üldözése, majd a háború értelmetlen folytatása ellen, ennek megtorlásául a nyilasok bebörtönözték.

Hercegprímásként figyelmeztetett annak veszélyére, nehogy a születő új rendszer ismét totalitárius zsarnokságba torkolljon, ezért 1948 karácsonyán az Államvédelmi Hatóság letartóztatta, és a ma a Terror Házának otthont adó Andrássy út 60. alatti központjába szállította.

A börtönéveket, a Mindszenty-pert és a főpap elleni sajtóhadjáratot a kiállítás "cellaterme" idézi fel, itt kapott helyet a Tettesek fala, valamint a letartóztatott hercegprímás személyes tárgyait tartalmazó vitrin is.

Mindszenty József az 1956-os forradalom idején szabadult ki börtönéből, rövidesen azonban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére kellett menekülnie, ahonnan csak 15 év elteltével, érseki címéről lemondva távozhatott nyugatra.

A 120 éve született Mindszenty József emlékére a Terror Háza pénteken tudományos konferenciát is rendez. A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária történészi koncepciója alapján megrendezett kiállítás a tervek szerint egy évig lesz látható az épület földszinti kiállítótermében.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Ezért veszélyes élményfürdőként használni a gyógyvizeket
Másnaposság, meddőség, reuma és több más egészségügyi probléma esetében is sokat lehet várni a gyógyvizektől, de aki nem tudja, hogyan éljen a lehetőséggel, rosszul is járhat.
csütörtök 15:17
Legalább két képviselői helyre számít a DK
"Európa jobban teljesít!" kampányszlogennel és 16 pontos programmal készül az EP-választásra a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártelnök egy csütörtöki, budapesti háttérbeszélgetésen azt mondta, egy mandátum megszerzése a kötelező minimum számukra, kettőé "realista becslés", de a hármat sem tartják elérhetetlennek.
csütörtök 14:59
Vona marad a Jobbik frakcióvezetője
Nem várható nagy meglepetés a május 4-i frakcióülésen, melyen tisztségviselőket választanak - mondta Farkas Gergely frakcióigazgató. A közrádióban kijelentette, hogy Vona Gábor pártelnök marad a képviselőcsoport vezetője. Beszélt arról is, hogy a kulturális és a rendvédelmi bizottságot vezetnék. Utóbbit a többi közt azért, mert ez hagyományosan ellenzéki feladat, és a Jobbik - az MSZP-vel ellentétben - nem érintett korrupciós botrányokban és külföldi útlevelek ügyében. A politikus szerint az utóbbi évtizedekben több ügyet is indokolatlanul titkosítottak, a Jobbik szeretne ezekben tisztán látni.
csütörtök 12:57
Ifj. Lomnici: Mindenki a Kúriára vár
A legfelsőbb bírói fórumnak minél előbb döntenie kell, nem szabad megvárnia az előirányzott őszi határidőt, hanem az Európai Bíróság április 30-i határozata nyomán le kell folytatnia a jogegységi eljárást – hangoztatta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF jogi szakértője az M1 Ma reggel című csütörtöki műsorában.
csütörtök 12:50
Szócska: A szűrések éjszakája egy országos program kezdete
Tíz százalékkal, ötven százalékra tervezik emelni egy éven belül a szűréseken részt vevők számát - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a közrádióban. Szócska Miklós arra a kérdésre, miként tervezi folytatni munkáját és egyeztetett-e erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, csupán annyit válaszolt, hogy a szövetségi kapitány dolga a csapat összeállítása, nem a játékosoké. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: örül annak, hogy a rezidensek küzdenek a hálapénz ellen, mert felnőtt egy generáció, mely már kulturálisan sem kötődik ehhez a gyakorlathoz.
csütörtök 12:46
Mégis visszalép Horváth Csaba
Lemondott a főpolgármesteri indulásról Horváth Csaba, így tudja a Híradó. Értesüléseink szerint hat nappal a választások után, az MSZP választmányi ülésén, zárt ajtók mögött döntött arról a párt, hogy nem indítja Horváth Csabát ősszel. A jelölt most még azt mondta: egyhangúlag őt támogatja a szocialista párt.
csütörtök 11:55