Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása

kategória: Hazai
2012 szeptember 21, péntek - 14:46 | szerző: mti | frissítve: 2012 szeptember 21, péntek - 14:46 Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: Terror Háza, mindszenty józsef, kiállítás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mindszenty József nem lehet az egyház belügye, hiszen nemcsak az egyházért, hanem az egész nemzetért tevékenykedett - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kommunista hatalom által meghurcolt főpap életútja ma is disputára, szembesülésre hív.

Sok szó esik Mindszenty szentté avatásáról - jegyezte meg Balog Zoltán, hangsúlyozva azonban: az életszentség nem a tökéletességet jelenti, hanem azt, hogy valaki elhivatott egy szent, nagy feladatra. "Mindszenty József betöltötte azt a célt, amire rendeltetett" - fogalmazott a miniszter.

A Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállítása tizennégy stációra bontva kíséri végig az egyházfő életútját a kemenesháti gyermekkortól, a papi pálya kezdeteitől és a Tanácsköztársaság idején elszenvedett meghurcoltatástól kezdve.

A tárlat kitér a fiatal zalaegerszegi plébános szociális és hitéleti szervezőmunkájára, iskola- és templomépítő tevékenységére, majd az erősödő szélsőjobboldal elleni tevékenységére. Mindszenty már veszprémi püspökként állt ki 1944-ben a zsidóság üldözése, majd a háború értelmetlen folytatása ellen, ennek megtorlásául a nyilasok bebörtönözték.

Hercegprímásként figyelmeztetett annak veszélyére, nehogy a születő új rendszer ismét totalitárius zsarnokságba torkolljon, ezért 1948 karácsonyán az Államvédelmi Hatóság letartóztatta, és a ma a Terror Házának otthont adó Andrássy út 60. alatti központjába szállította.

A börtönéveket, a Mindszenty-pert és a főpap elleni sajtóhadjáratot a kiállítás "cellaterme" idézi fel, itt kapott helyet a Tettesek fala, valamint a letartóztatott hercegprímás személyes tárgyait tartalmazó vitrin is.

Mindszenty József az 1956-os forradalom idején szabadult ki börtönéből, rövidesen azonban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére kellett menekülnie, ahonnan csak 15 év elteltével, érseki címéről lemondva távozhatott nyugatra.

A 120 éve született Mindszenty József emlékére a Terror Háza pénteken tudományos konferenciát is rendez. A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária történészi koncepciója alapján megrendezett kiállítás a tervek szerint egy évig lesz látható az épület földszinti kiállítótermében.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Acél-védőszerkezetet kap a nyáron tűzkárt szenvedett Andrássy úti ház
A Forster Központ vállalta, hogy statikai szakvéleményen alapuló acél- védőszerkezetet épít a július 15-én súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. számú palotára, hogy megóvja az épületet a további pusztulástól - jelentette be Sághi Attila, a Forster Központ elnöke csütörtökön a helyszínen.
csütörtök 15:31
Az agrártárca is csatlakozik a rezsicsökkentéshez
A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sarkad-remetén, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. egyik vadászházánál.
csütörtök 15:06
Az egészségi állapotot figyelő rugalmas szenzort fejlesztettek
Amerikai kutatók olyan rugalmas elektronikával ellátott tapaszt fejlesztettek ki, amely nyomon követi a testhőmérsékletet, a vérkeringést, sőt azt is elárulja, mikor kellene naptejet használni.
csütörtök 12:55
Kifelé megyünk a parlagfűszezonból
Az elmúlt héten átlagban már csak az ország középső részén érte el a pollenkoncentráció a 10-29 pollenszemet légköbméterenként. Itt figyelmeztető jelzés van érvényben, az ország többi részén még ennek kiadására sem volt szükség.
csütörtök 12:40
Tarlós: A baloldali szavazókat is nekem kell felvállalnom
A baloldali szavazók érdekeit is neki kell felvállalnia, minthogy nincs baloldali főpolgármester-jelölt - mondta Tarlós István a köztévében. A városvezető szerint ellenfelei most arról győzködik Budapest népét, hogy három év alatt lett negyvenéves a 3-as metró.
csütörtök 11:55
Szijjártó: Áramvonalasítani kell a Külügyminisztériumot
A külpolitikának azt a feladatot kell szabnunk, hogy a magyar gazdasági érdekeket érvényesíteni tudjuk - jelentette ki a külügyminiszter. Szijjártó Péter a köztévében elmondta: ennek jegyében kérte fel helyettesét, és a fejlesztési ügynökség vezetőjét, mindketten az üzleti életből érkeznek. A tárcavezető beszélt arról is, hogy áramvonalasítani kívánja minisztériumában a bürokráciát, és a tartalmi tevékenységet erősíti.
csütörtök 11:43