Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása

kategória: Hazai
2012 szeptember 21, péntek - 14:46 | szerző: mti | frissítve: 2012 szeptember 21, péntek - 14:46 Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: Terror Háza, mindszenty józsef, kiállítás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mindszenty József nem lehet az egyház belügye, hiszen nemcsak az egyházért, hanem az egész nemzetért tevékenykedett - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kommunista hatalom által meghurcolt főpap életútja ma is disputára, szembesülésre hív.

Sok szó esik Mindszenty szentté avatásáról - jegyezte meg Balog Zoltán, hangsúlyozva azonban: az életszentség nem a tökéletességet jelenti, hanem azt, hogy valaki elhivatott egy szent, nagy feladatra. "Mindszenty József betöltötte azt a célt, amire rendeltetett" - fogalmazott a miniszter.

A Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállítása tizennégy stációra bontva kíséri végig az egyházfő életútját a kemenesháti gyermekkortól, a papi pálya kezdeteitől és a Tanácsköztársaság idején elszenvedett meghurcoltatástól kezdve.

A tárlat kitér a fiatal zalaegerszegi plébános szociális és hitéleti szervezőmunkájára, iskola- és templomépítő tevékenységére, majd az erősödő szélsőjobboldal elleni tevékenységére. Mindszenty már veszprémi püspökként állt ki 1944-ben a zsidóság üldözése, majd a háború értelmetlen folytatása ellen, ennek megtorlásául a nyilasok bebörtönözték.

Hercegprímásként figyelmeztetett annak veszélyére, nehogy a születő új rendszer ismét totalitárius zsarnokságba torkolljon, ezért 1948 karácsonyán az Államvédelmi Hatóság letartóztatta, és a ma a Terror Házának otthont adó Andrássy út 60. alatti központjába szállította.

A börtönéveket, a Mindszenty-pert és a főpap elleni sajtóhadjáratot a kiállítás "cellaterme" idézi fel, itt kapott helyet a Tettesek fala, valamint a letartóztatott hercegprímás személyes tárgyait tartalmazó vitrin is.

Mindszenty József az 1956-os forradalom idején szabadult ki börtönéből, rövidesen azonban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére kellett menekülnie, ahonnan csak 15 év elteltével, érseki címéről lemondva távozhatott nyugatra.

A 120 éve született Mindszenty József emlékére a Terror Háza pénteken tudományos konferenciát is rendez. A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária történészi koncepciója alapján megrendezett kiállítás a tervek szerint egy évig lesz látható az épület földszinti kiállítótermében.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Tartható határidőket kér a pénztárgépszövetség
A szövetség szerint az online pénztárgéprendszer egyenlőséget teremt a cégek között, mert megszünteti az adóelkerülő vállalkozók eddigi versenyelőnyét, de fontos a kiskereskedelmi online átállás tapasztalatainak hasznosítása.
csütörtök 13:06
"Megéri sertést tartani"
Nőtt a sertések száma és fehéredett a szektor - ezek már az áfacsökkentés eredményei a sertéságazatban Fazekas Sándor szerint. A földművelésügyi miniszter kijelentette: ez azt tanúsítja, hogy immár megéri sertést tartani. Januártól csökken a szarvasmarha- és a kiskérődző-ágazatban is a forgalmi adó.
csütörtök 12:54
Ezertonnányi élelmiszert semmisítenek meg évente
Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az utóbbi hónapokban kiemelten ellenőrizte a tej és tejtermékek, a tojás, valamint a zöldség és gyümölcs ágazatát. A területért felelős államtitkár szerint az ellenőrzések segítenek a gazdaság fehérítésében is.
csütörtök 12:50
Több mint egymilliárd forint a várólisták csökkentésére
Az idén még több mint egymilliárd forintot fordít a kormány az egészségügyi várólisták további csökkentésére - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a Duna tv-csatorna Közbeszéd című műsorában.
csütörtök 10:33
Tárki: a választások utáni héten nőtt a kormánypártok népszerűsége
Számottevően nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága az önkormányzati választás utáni hétre, miközben a baloldali pártok szavazótábora nem változott - közölte a Tárki szerdán az MTI-vel.
csütörtök 10:04
"Jó irány" a háziorvosi rendszer megerősítése
Jó iránynak nevezte a háziorvosi rendszer megerősítése érdekében tervezett kormányzati lépéseket Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki egy szakmai konferencián nyilatkozott újságíróknak szerdán.
csütörtök 10:01