Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása

kategória: Hazai
2012 szeptember 21, péntek - 14:46 | szerző: mti | frissítve: 2012 szeptember 21, péntek - 14:46 Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: Terror Háza, mindszenty józsef, kiállítás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mindszenty József nem lehet az egyház belügye, hiszen nemcsak az egyházért, hanem az egész nemzetért tevékenykedett - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kommunista hatalom által meghurcolt főpap életútja ma is disputára, szembesülésre hív.

Sok szó esik Mindszenty szentté avatásáról - jegyezte meg Balog Zoltán, hangsúlyozva azonban: az életszentség nem a tökéletességet jelenti, hanem azt, hogy valaki elhivatott egy szent, nagy feladatra. "Mindszenty József betöltötte azt a célt, amire rendeltetett" - fogalmazott a miniszter.

A Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállítása tizennégy stációra bontva kíséri végig az egyházfő életútját a kemenesháti gyermekkortól, a papi pálya kezdeteitől és a Tanácsköztársaság idején elszenvedett meghurcoltatástól kezdve.

A tárlat kitér a fiatal zalaegerszegi plébános szociális és hitéleti szervezőmunkájára, iskola- és templomépítő tevékenységére, majd az erősödő szélsőjobboldal elleni tevékenységére. Mindszenty már veszprémi püspökként állt ki 1944-ben a zsidóság üldözése, majd a háború értelmetlen folytatása ellen, ennek megtorlásául a nyilasok bebörtönözték.

Hercegprímásként figyelmeztetett annak veszélyére, nehogy a születő új rendszer ismét totalitárius zsarnokságba torkolljon, ezért 1948 karácsonyán az Államvédelmi Hatóság letartóztatta, és a ma a Terror Házának otthont adó Andrássy út 60. alatti központjába szállította.

A börtönéveket, a Mindszenty-pert és a főpap elleni sajtóhadjáratot a kiállítás "cellaterme" idézi fel, itt kapott helyet a Tettesek fala, valamint a letartóztatott hercegprímás személyes tárgyait tartalmazó vitrin is.

Mindszenty József az 1956-os forradalom idején szabadult ki börtönéből, rövidesen azonban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére kellett menekülnie, ahonnan csak 15 év elteltével, érseki címéről lemondva távozhatott nyugatra.

A 120 éve született Mindszenty József emlékére a Terror Háza pénteken tudományos konferenciát is rendez. A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária történészi koncepciója alapján megrendezett kiállítás a tervek szerint egy évig lesz látható az épület földszinti kiállítótermében.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Hatezer szervezetnél végezhető önkéntes munka
December 5-én lesz az önkéntesek világnapja. Addig a szaktárca mindennap felhívja a figyelmet e tevékenységre. Az Emmi honlapján lehet jelentkezni önkéntesnek, mintegy 6 ezer szervezet várja az érdeklődőket.
kedd 16:33
Elfogadták a fair bankokról szóló törvényt
A jogszabály szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket, szabályozza a hitelszerződés megkötését megelőző tájékoztatást és módosításra vonatkozó rendelkezéseket.
kedd 16:26
Biztonságosabbá teszik a MÁV és a GYSEV 172 vasúti átjáróját
A korszerűsítésre húszmilliárd forintot fordít a kormány. A Gyõr-Sopron-Ebenfurti Vasúttársaságnál már a második ütemet kezdik.
kedd 16:23
Először májusban fizetnek új törlesztőrészletet az adósok
Kedden szavaz az Országgyűlés a fair bankokról és a devizahitelek forintosításáról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a hitelmentő csomagnak köszönhetően átlagosan mintegy másfél millió forinttal csökken majd a hitelek tőkerésze. A jogszabályok pontosan rögzítik majd a végrehajtási formákat és határidőket. Szigorú szabályok lesznek az új forinthitelek kamatfelárára vonatkozóan, valamint arra nézve is, hogy a bankok milyen gyakran és milyen feltételekkel változtathatnak a kamaton.
kedd 15:40
Lerövidül a kormányablakok nyitva tartása
December 1-jétől ismét csak munkaidőben lehet majd ügyeket intézni, írja a Magyar Nemzet, a Miniszterelnökség az eddigi tapasztalatokkal és a helyi sajátosságok figyelembevételével indokolta a változtatást. Az integrált ügyfélszolgálatok három éve az ügyfélbarát ügyintézés jegyében reggel 8 órától este 8 óráig tartanak nyitva.
kedd 15:35
Összefogás a hazai farkasokért
A farkasok védelméért fogott össze a hazai természetvédelem két kulcsszereplője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyar szervezete, a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága (ANPI).
kedd 15:33