Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása

kategória: Hazai
2012 szeptember 21, péntek - 14:46 | szerző: mti | frissítve: 2012 szeptember 21, péntek - 14:46 Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: Terror Háza, mindszenty józsef, kiállítás, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mindszenty József nem lehet az egyház belügye, hiszen nemcsak az egyházért, hanem az egész nemzetért tevékenykedett - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a kommunista hatalom által meghurcolt főpap életútja ma is disputára, szembesülésre hív.

Sok szó esik Mindszenty szentté avatásáról - jegyezte meg Balog Zoltán, hangsúlyozva azonban: az életszentség nem a tökéletességet jelenti, hanem azt, hogy valaki elhivatott egy szent, nagy feladatra. "Mindszenty József betöltötte azt a célt, amire rendeltetett" - fogalmazott a miniszter.

A Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállítása tizennégy stációra bontva kíséri végig az egyházfő életútját a kemenesháti gyermekkortól, a papi pálya kezdeteitől és a Tanácsköztársaság idején elszenvedett meghurcoltatástól kezdve.

A tárlat kitér a fiatal zalaegerszegi plébános szociális és hitéleti szervezőmunkájára, iskola- és templomépítő tevékenységére, majd az erősödő szélsőjobboldal elleni tevékenységére. Mindszenty már veszprémi püspökként állt ki 1944-ben a zsidóság üldözése, majd a háború értelmetlen folytatása ellen, ennek megtorlásául a nyilasok bebörtönözték.

Hercegprímásként figyelmeztetett annak veszélyére, nehogy a születő új rendszer ismét totalitárius zsarnokságba torkolljon, ezért 1948 karácsonyán az Államvédelmi Hatóság letartóztatta, és a ma a Terror Házának otthont adó Andrássy út 60. alatti központjába szállította.

A börtönéveket, a Mindszenty-pert és a főpap elleni sajtóhadjáratot a kiállítás "cellaterme" idézi fel, itt kapott helyet a Tettesek fala, valamint a letartóztatott hercegprímás személyes tárgyait tartalmazó vitrin is.

Mindszenty József az 1956-os forradalom idején szabadult ki börtönéből, rövidesen azonban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére kellett menekülnie, ahonnan csak 15 év elteltével, érseki címéről lemondva távozhatott nyugatra.

A 120 éve született Mindszenty József emlékére a Terror Háza pénteken tudományos konferenciát is rendez. A múzeum főigazgatója, Schmidt Mária történészi koncepciója alapján megrendezett kiállítás a tervek szerint egy évig lesz látható az épület földszinti kiállítótermében.Kapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor és a kínai miniszterelnök
Megbeszélést folytatott egymással telefonon szerdán Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő – tájékoztatta Szijjártó Péter kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos az MTI-t.
szerda 13:42
Karácsony Gergely lehet az MSZP-s főpolgármester-jelölt alternatívája
Újabb lehetséges jelölttel bővült a névsor: Karácsony Gergely vállalná, hogy főpolgármester-jelölt legyen. A Párbeszéd Magyarországért párt politikusának azonban az az egyik feltétele, hogy a személyéről állapodjanak meg a baloldali pártok. Kérdés azonban, hogy lesz-e egyáltalán közös baloldali jelölt. Az MSZP ugyanis már korábban döntött: Horváth Csabát indítja az önkormányzati választáson.
szerda 11:36
Orbán: A választók igent mondtak az új gazdaságpolitikára
Az új gazdaságpolitika célja egy munkaalapú, nem pedig "spekulációalapú" gazdaság felépítése.
szerda 11:34
Legalább 10 százalékos eredményt vár az Együtt-PM
Legalább 10 százalékos eredményt vár a májusi európai parlamenti (EP-) választáson az Együtt-PM szövetség, amellyel két képviselőt delegálhatnának az EP-be - mondta Juhász Péter, az Együtt társelnöke szerdán, az M1 Ma reggel című műsorában.
szerda 11:25
Megduplázódhat a számuk - sokan nem tudják, hogy betegek
Pénteken volt a parkinsonos betegek világnapja; Magyarországon ma 20-30 ezerre becsülik a betegek számát.
szerda 10:12
Harrach: az új ciklusban elfogadhatják a családi csődvédelemről szóló törvényt
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjének reményei szerint az új ciklusban elfogadhatják a családi csődvédelemről és a szabad vasárnapról szóló, a párt által kezdeményezett törvényjavaslatokat.
szerda 10:10