Újra vár a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren + képek

kategória: Kultúra
2012 november 15, csütörtök - 16:54 | szerző: mti/richpoi.com Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom
Címkék: vörösmarty tér, karácsony, karácsonyi vásár, vásár, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
Zsűrizett kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, színpadi fellépésekkel várja vendégeit péntektől a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren.

Összesen 122 árusítóhelyet és látványműhelyt alakítanak ki a rendezvény helyszínén, a vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatók, így például halételek, töltött káposzta és libamáj - hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.

A kézműves kiállítás és vásár, valamint a gasztronómiai kalandozások mellett idén igazi újításokkal készül a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a 14. Budapesti Karácsonyi Vásárra. 2012. november 16-tól két színpadon is szórakoztatják a látogatókat, de ritka látványosság készül a Gerbeaud-házra is. Varázskert, adománygyűjtés, közös éneklés, találkozás az igazi finn Mikulással és további izgalmas programokkal várják a vendégeket a Vörösmarty téren, a főváros leghosszabb téli eseménysorozatán.

21113_vorosmarty-karacsonyi-vasar-3.jpg
Az első Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren 1999-ben került megrendezésre a Budapesti Turisztikai Hivatal szervezésében. Az Európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvény egyszerű kirakodó vásárként indult útjára, s az eltelt tizenhárom esztendő alatt Európa egyik legnépszerűbb ünnepi rendezvényévé, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan eseménysorozatává nőtte ki magát. Bátran állíthatjuk, hogy ez a különleges hangulatú, egyedálló karácsonyi forgatag az évek alatt az itt élők és a világ minden tájáról érkezett látogatók szívébe zárta magát, s Budapest büszkeségévé vált.

Az Európa-szerte hagyományossá vált karácsonyi vásárok, rendezvények (Bécs, Nürnberg, Salzburg) mintájára létrehozott Budapesti Karácsonyi Vásárral olyan hiánypótló kínálati elem valósult meg, amely önálló turisztikai vonzerővel és nemzetközi hírnévvel bír. A tudatos termékfejlesztés eredményeképpen napjainkra a program az említett évtizedes, sőt néhol évszázados hagyománnyal bíró külföldi karácsonyi eseményekkel összehasonlítva, az egyre erősödő versenyben is előkelő helyet foglal el. (1. hely Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times, a Daily Telegraph toplistáján is.)

21113_vorosmarty-karacsonyi-vasar-2.jpg
Zsűrizett kézműves és népművész termékek vására

A népi hagyományok közvetítésére, valamint a magyar kézművesség bemutatására 122 különböző árusító hely, látványműhely kerül kialakításra a Vörösmarty téren az adventi időszak alatt. A kékfestőtől a bőrdíszművesig, a fajátéktól a kerámiáig számos mesterség, anyag, és kreatív gondolat ölt itt testet. Emléktárgynak és ünnepi ajándéknak való kézműves munkákat egyaránt fellelhetünk itt, melyek hagyományőrzés céljából igyekeznek a magyar kezek munkáját értékessé tenni a mai városi embereknek és a külföldi látogatóknak. Az idei vásárra is többszörös volt a túljelentkezés, melyeket egy 5 fős zsűri (Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza, Kézműves Szövetség, Magyar Kézművesek Egyesülete, Szentendrei Skanzen) szigorú szempontrendszer alapján értékelt, és választotta ki a legjobbakat. A házakban 4m2 és 8m2-es helyek állnak rendelkezésre, melyeket több mint 5 héten át kell megtölteni portékával. Az idei évben kiemelt lehetőséget kapnak a pályakezdő kézművesek, akiket egy külön faházban fogadnak, és ingyenes megjelenést biztosítanak számukra 1-1 héten át.

Vendéglátás

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A sétálás alatti csipegetést lehetővé tevő vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatóak, mint például halételek, töltött káposzta, libamáj, de töretlen a népszerűsége a különleges, világszerte ismert édességnek, a kürtős kalácsnak is. A különleges megjelenésű, kortárs hangulatú étkezőtől, a klasszikus kolbászos standing idén a legváltozatosabb ételkínálattal várják a vendégeket. Mangalica kocsonya, sparhelten sült lepény, sült gesztenye, téli italpult punccsal, forralt borral, kürtős kalács, és további izgalmas ízekkel lepik meg a látogatókat.

A kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögréket, idén, három mintával és két színben vásárolhatják meg az érdeklődők. Mind a hat típust megtalálhatjuk az összes forró italt kínáló pavilonnál. A vásárlás nem kötelező, de a bögre nem visszaváltható.

21113_vorosmarty-karacsonyi-vasar-4.jpg
Kulturális programok

Újdonság, hogy idén 2 színpadon is szórakoztatják a közönséget, ahol naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint hétvégenként délelőtt bábszínház lesznek műsoron.

A kulturális sokszínűség kommunikálása azonban nem áll meg a helyi programoknál, mert a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatán a Budapesti Tavaszi Fesztiválra és egyéb kulturális programokra kínálnak jegyeket, a kultúrát így ajándékba is adhatjuk.

Egy ritka látványossággal is készülnek. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseményeként megrendezett, nagy sikerű Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai, a Műcsarnok után most a Gerbeaud-ház 1000 négyzetméteres homlokzatára tervezett „épületmozgató” animációkkal kápráztatják el a közönséget. A három nyertes részére megbízást ajánlottak föl, melynek keretében egy-egy 3 perces, karácsonyi témájú animációt készítenek a Budapesti Karácsonyi Vásár közönségének, melyeket a tulajdonos jóvoltából november 30-tól december 23-ig naponta 17, 18, 19 és 20 órakor mutatnak be a Gerbeaud-házon.

A Karácsony főszereplői a gyerekek. Számukra egy egész Varázskertet hoztak létre, ahol fűtött játszóházban készíthetnek mézeskalácsot, vagy természetes alapanyagú karácsonyfadíszt, és ajándékokat. A játszóház ingyenes, ahol szervezett kézműves foglalkozásokon vehetnek részt hétköznapokon 14–18 óra között, hétvégén pedig 10–13, valamint 16–19 óra között a gyerekek.

December 6-án hozzánk is eljön a Mikulás, aki egyenesen Finnországból érkezik, és várja majd az érdeklődőket a Mikulásgyár faházában 15 és 16 óra között. A nap további részében pedig a magyar mikulás várja ajándékokkal a kicsiket és nagyokat egyaránt. Érdemes már 10 órakor kilátogatni a térre ezen a napon, hiszen délelőtt megleshetjük, hogy mivel is közlekedik az igazi mikulás.

21113_vorosmarty-karacsonyi-vasar-6.jpg
Kiemelt faházak, különlegességek

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtése lesz a 2012-es Budapesti Karácsonyi Vásár kiemelt karitatív akciója. A Vörösmarty téri vásár első ízben ad otthont az idén már 17. alkalommal meghirdetett, a szeretet.éhség. mottóról és a tört mézeskalácsszívről ismert ünnepi összefogásnak. Az adománygyűjtő pontnál összegyűlő pénzből a Segélyszervezet szociális intézményein keresztül valódi segítség lesz: étel, otthon és esély a rászorulóknak. Az adományozók egy a vásár játszóházában, gyerekek által készített mézeskalácsot kapnak. Az egyéni köszönetnyilvánítással díszített ajándékkal a Segélyszervezet köszönetét fejezi ki azoknak, akik az ünnepi készülődés közben nem felejtkeznek meg a nehéz sorsú embertársaikról sem.

Az idén 145 éves Magyar Posta is "házhoz jön". A Társaság a Vörösmarty téren kihelyezett postaszolgálatot üzemeltet, ahol a Karácsonyra készülő látogatók számtalan, az ünnephez kapcsolódó szolgáltatást vehetnek igénybe: különleges karácsonyi képeslapok és bélyegek között válogathatnak, ajándékötleteket nyerhetnek, egyedi képeslapot készíthetnek egy különleges, a célra készített fotófal előtt. A posta kedvezményes tarifákkal kedveskedik a helyszínről csomagot feladóknak.

21113_vorosmarty-karacsonyi-vasar-7.jpg
Díszvendég Kalocsa városa lesz, amelynek ízeibe és kultúrájába is belekóstolhatunk. A város nevével egybeolvadt világhírű őrölt fűszernövény, a piros paprika, házuk fő kínálata. Kalocsa azonban nem csak a paprikáról híres, hanem jellegzetes, színes virágmotívumáról is, amely a Forma 1 száguldó cirkuszának köszönhetően bejárta az egész világot, és újra divatját éli. Kalocsai virágokkal díszített terítők és porcelán tárgyak kaphatók itt, melyek hímző, és festő hagyományőrző asszonyok keze alól kerültek ki. A kalocsai családokban a hagyományok tisztelete, ápolása, megőrzése a legfontosabb értékek egyike. Ezt bizonyítja, hogy a gyermekek már kicsi korban megismerkednek a népzene és a néptánc alapjaival, mely a későbbiekben életformájukká alakul. A kulturális műsorban fellépő táncosok, zenészek ebből az élő kultúrából adnak ízelítőt a vásár résztvevőinek. A Betlehemes játék mellett pedig disznótoros kóstolóval egybekötött népi színműben elevenednek meg a régi ízek és az „ízes” tájszólás. 

Idén nem csak a Hősök terén fogadják a Mikulásgyár önkéntesei az adományokat, hanem itt a Vörösmarty téren is. Az ország legnagyobb karitatív akciójának faházában ajándékokat is vásárolhatunk szeretteinknek, kiváltképp, ha nyitottak a kreatív meglepetésekre, mivel itt kapható a “Kívánságpor” vagy a “Szeretet Íze”, avagy a MikulásGyár saját teája, díszdobozva csomagolva. Az ezekből a vásárlásokból befolyó bevételeket a Mikulásgyár működésére használják fel. A MikulásGyár 2011-ben félmilliárd forintot is meghaladó értékben gyűjtött adományt, és ezzel 257 ezer rászorulónak segített Magyarországon. Idén 300 ezer mélyszegénységben, illetve nagycsaládban élő gyermek karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

21113_vorosmarty-karacsonyi-vasar-5.jpg
Kiemelt eseményekre is sor kerül. November 30-án Tarlós István főpolgármester úr, 17 órakor a Vörösmarty téren kapcsolja föl a Főváros ünnepi díszkivilágítását. November 30.-december 2. között Kalocsa bemutatkozását láthatjuk. Kalocsa nem csak ételeit és hagyományait hozza magával, de a téren felállított gyönyörű Betlehemi Jelenetet is a város alkotóinak köszönhetjük. A Varázskertben található óriási adventi koszorút a Kézműves Szövetség készítette. Advent négy vasárnapján különböző ceremóniák kíséretében 16 órakor egy-egy gyertya lobban fel. December 16-án a Magyar Cserkészszövetség elhozza Budapestre a Betlehemi Lángot, amellyel nem csak a koszorú harmadik gyertyáját, de a lángról bármely látogató gyertyáját is meggyújtják. December 15-én pedig óriási közös éneklésre csábít az Ökumenikus Segélyszervezet és meghívott sztárvendégei. Az óriás koszorú mellett óriás karácsonyfával is büszkélkedhetünk, amelyet idén a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából került felállításra a Vörösmarty téren.

Az adventi programsorozat részletei megtalálhatóak a www.budapestinfo.hu/xmas internetes oldalon.

NYITVA TARTÁS:

2012. november 16. – december 23. 10.00–21.00
2012. december 24. 10.00–14.00
2012. december 25–26. KARÁCSONY (zárva)
2012. december 27. 12.00–21.00
2012. december 28–30. 10.00–21.00 / csak vendéglátás
2012. december 31. SZILVESZTER 10.00–04.00 (2013. január 1.) / csak vendéglátás

MEGKÖZELÍTÉS:

V. kerület Vörösmarty tér
Busszal: 16, 105, 109 (Deák tér)
Villamossal: 2 (Vigadó tér), 47/49 (Deák tér)
Metróval: 1, 2, 3 (Deák tér)

INFOPONT:

Ingyenes turisztikai kiadványok, térképek és idegen nyelven beszélő informátorok várják a látogatókat a Váci utca elejénél.

KULTURÁLIS JEGYÉRTÉKESÍTÉS:

Tavaszt Karácsonyra! A Budapesti Tavaszi Fesztiválra jegyek válthatók a vásár helyszínén, a Váci utca felőli bejáratnál, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatán. Ugyanitt Budapest egyéb kulturális kínálatából is válogathatunk a karácsonyi ajándékötletek között.

WC:

Fűtött, a tér sarkában elhelyezett mellékhelyiségek találhatók a Harmincad utca felőli bejáratnál.

SZÍNPADI PROGRAMOK:

Idén két színpad (a Váci utca felőli bejáratnál és a Gerbeaud-ház előtt) várja színes programokkal a vásárlátogatókat. Népzene, világzene, jazz, utcazenészek, énekmondók, táncházak, bábelőadások. Programok naponta 17 és 20 óra között.

ÉPÜLETFESTÉS:
A Vörösmarty tér egyik legszebb épülete, a Gerbeaud-ház idén életre kel. Ablakai, falai megelevenednek a háromdimenziós technika segítségével. Az előre megkomponált produkciókról az idei Paint up! virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai gondoskodnak. Vetítések naponta 17, 18, 19 és 20 órakorakor (november 30. - december 23.)

JÁTSZÓHÁZ:

Fűtött, kézműves gyermekjátszó várja a téli hidegben a legkisebbeket. Mézeskalácsot sütnek, írókáznak, hátrányos helyzetűek részére ajándékot készítenek egy-egy foglalkozásvezető pedagógus segítségével. A játszóház látogatása ingyenes. Foglalkozások: hétköznapokon 14–18 óra között, hétvégén 10–13, valamint 16–19 óra közöttKapcsolódó cikkek
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw
Print

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

Vízibivalyokkal a tájrekonstrukcióért
A Vértes Natúrparkban olyan sikeres a bivalytartás, hogy a jövőben bölénycsordát is telepítenének a területre.
csütörtök 15:38
Folytatódik A magyar dal napja rendezvénysorozat
Presser Gábor bejelentette: a nonprofit kft. megszűnik, de így lesz igazán alulról építkező, önkéntes, önszerveződő a rendezvény.
csütörtök 14:00
Több mint 130 program a Budapesti Nyári Fesztiválon
A június 12. és augusztus 30. között zajló rendezvényen koncertek, opera-, színházi és táncelőadások lesznek.
csütörtök 12:45
Idén is megrendezik a Magyar Világtalálkozót
Konferenciák, kulturális gálaműsor, könyvbemutatók és a pünkösdölő néphagyományok felelevenítése is várja az érdeklődőket az V. Magyar Világtalálkozón és kísérő rendezvényein május 22. és 31. között országszerte.
szerda 15:30
Benépesült a magyar pavilon is a milánói világkiállításon
Benépesült a magyar pavilon és a milánói világkiállítás egész területe szombaton, az Expo2015 megnyitásának másnapján, ahol koncertekkel, tánccal várták a látogatókat.
kedd 11:17
15 magyar helyszín a nemzetközi dzsessznapon
Összesen 15 helyszínen lesznek koncertek április 30-án csütörtökön a nemzetközi dzsessznap magyarországi eseményein. Budapest mellett négy vidéki és két határon túli városban 22 magyar és külföldi előadót láthat a közönség az ingyenes rendezvényen.
csütörtök 10:48