2014. március 11., kedd
Szilárd, Borsika napja

a hír beküldője: richPOI

mi történt ma

1964. március 11 -én elkészül a Kemény János és munkatársai által kifejlesztett BASIC, melyet ugyanebben az évben, május 1-jén be is mutatnak nagyközönségnek.
A fenti egy mondat nem képes érzékeltetni a találmány nagyságát. Korábban a legegyszerűbb művelet számítógépen történő (mely számítógép Neumann János találmánya és Kemény is részt vett a munkában) beprogramozása is heteket vett igénybe, melyet különleges képzettségű és emiatt csak néhány fős tudósgárda végezhet. Az új találmány ’A programnyelv’ már százezernyi, átlagos tudású szakember számára tette lehetővé, hogy beszálljanak az így, újonnan megszületett iparágba, a programozásba, önálló programok millióit fejlesztve. A BASIC adta lehetőségek olyan szélesre duzzadtak, hogy gyakorlatilag minden mai szoftveriparban dolgozó szakember ennek köszönheti munkahelyét. Paul Allen és társa Bill Gates saját bevallásuk is a BASIC-ből szedték össze első milliárdjaikat. Kemény János nevéhez azonban nem csak az 'alap-programnyelv' megalkotása fűződik. 1964-ben feleségével távol dolgoztak egymástól, így saját eszközeivel összekötötte gépeiket és elektronikus levelezéssel tartotta a kapcsolatot hitvesével. Ezzel pedig -még ha nem is tudományos, hanem magáncélból- elindította az emailezést, a feleségének küldött üzenetét a világ első E-Mail-jeként tartják számon.

Ön kedves Olvasó, most egy számítógép (Neumann János)
előtt ülve, böngésző programot (Kemény János)
használva nézegeti oldalunkat egy képernyőn (Tihanyi Kálmán),
valószínűleg szinesben (Goldmark Péter Károly).
Ennyi talán elég is, hogy érzékeltessük a magyarok szerepét a modern számítástechnikában. Tisztelgése jeléül elküldheti egy ismerősének jelen főoldalunk linkjét egy
emailben (Kemény János) ))


«korábbi írások későbbi írások»
Megosztás:   Facebook Twitter iwiw

Hozzászólás küldése

Felhasználónév:
Hozzászólások:

Kód beírása:

küldj hírt