Rapport Richárd a világ legjobb 16 éves sakkozója

Rapport Richárd a Nemzetközi Sakkszövetség legfrissebb világranglistáján hivatalosan is túljutott egy álomhatáron, és pályafutása során először 2600 feletti Élő-pontszámmal büszkélkedhet. A Felix Promotion sportmenedzser-irodával együttműködő sakkozó 2601 ponttal áll, amivel ott van a tíz legjobb magyar játékos között, de ami ennél is nagyobb szó, korosztályában, a 16 éven aluliak között ismét ő a világ legjobbja.

Ricsi az elmúlt hetekben mutatott nagyszerű játékával ugyanis két ponttal az ukrán Ilja Nyiznyik elé került, illetve 32 ponttal megelőzi az oroszok legújabb csodafegyverét, Danil Dubovot.

„Mindhárman 1996-os születésűek, és biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben nagy harcot vívnak egymással – mondta Rapport Erzsébet, a fiatal magyar sakkozó édesanyja. – A hátteret illetően Dubov áll a legjobban, Nyiznyik megelőzése pedig azért volt fontos, mert amikor Ricsi feltűnt, az ukrán srácot már afféle csodagyerekként tartották számon. Nagyon örülünk az elsőségnek, de Ricsi nem állhat meg itt, szeretnénk, ha tovább fejlődne.”

Érdemes megemlíteni, hogy az 1996-os korosztály egészen kiváló a sakkozásban, sem az eggyel fiatalabb, sem az eggyel idősebb generáció nem képviselteti magát ilyen mértékben és minőségben a FIDE-rangsorban.

Ugyanakkor az is biztos, hogy külföldön nem a korosztályos világranglistán elfoglalt helyezése, hanem a játéka alapján ítélik meg Rapport Richárdot. Csábítások folyamatosan jönnek, az osztrák, a német és a görög csapatbajnokságon eddig is állandó vendég volt, hamarosan a francia is „képbe kerülhet”, úgyhogy biztosítottnak tűnik az előmenetel.

„A 2601 pont, illetve az első hely Ricsinek inkább lélektanilag fontos, nekünk pedig azért, hogy lássuk, jó úton járunk. Még hivatalosan nem is könyvelték el a fiam pontjait, amikor ő már azt nézte, hogyan, mikor lehet belőle 2650-es sakkozó. A fejlődése szempontjából ez a legfontosabb, szerencsére mindig talál magának új célt, amit el akar érni” – fogalmazott Rapport Erzsébet.

A sakk korszakos alakja lehet a 16 éves nagymester, ha ilyen ütemben fejlődik. Rapport Richárd 2010. március 25-én volt tizennégy éves, a hónap elején teljesítette a nemzetközi sakknagymesteri normát. Magyarországon – Lékó Péter csúcsát megdöntve – pillanatnyilag ő a legfiatalabb, a világon is az ötödik, bravúrja még a New York Times-t is érdekelte.

Rapport a jövő nagy reménysége, a legismertebb magyar sportoló lehet, világbajnok akar lenni. Teszteltük tudását, öt partit adtunk a kezébe. Csak a lépések voltak, megjegyzések nélkül, ábra sehol sem segítette a felismerést, nem használhatta a táblás megjelenítést sem. Kaszparovnak állítólag tízezer parti van a fejében, de nagymester nem lehet úgy senki, hogy legalább ezret ne ismerjen, még ha csak tizenhat éves is.

Életrajza

Rapport Richárd (Szombathely, 1996. március 25.) magyar nemzetiségű sakknagymester. Rapport a családjával a Vas megyei Sé faluban él, Tamás nevű nagybátyjától tanult meg négyévesen sakkozni. Egy rossz matematika osztályzat miatt kezdett el kilencévesen intenzíven edzeni. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet által támogatott Maróczy Géza Központi Sakkiskola tanulója lett 2006-ban. Még 2006-ban a 10 évesek korcsoportjában EU-s bajnok Mureckban. A Csuti Antal Sportklub Zalaegerszeg csapatában játszik, edzői Anka Emil, Lukács Péter, Pintér József és Ruck Róbert.

Rapport a nemzetközi mesteri címet 2009-ben kapta. Ebben az évben a budapesti First Saturday versenyen kiharcolta az első nagymesteri normát. 2010 áprilisában hivatalosan is megadta neki a FIDE a nagymesteri címet. A nagymesteri cím feltételeinek teljesítése napján a kora: 13 év, 11 hónap és 6 nap, azaz a legfiatalabb magyar nagymester, eddig ezt a rekordot Lékó Péter tartotta. Világszerte az ötödik legfiatalabb nagymester. Jelenleg a Felix Promotion sportmenedzser-iroda csapatának tagja.

Eredményei:

2010

Szentgotthárd: A nemzetközi sakknagymesteri cím birtokosa lesz, Magyarország legfiatalabb sakknagymestere

Schnellverseny: Oberwart, 1. helyezés

Országos Ifjúsági Csapatbajnokság: Miskolc, Csapat 1.hely, Tábladíj 1. tábla legjobbja

Szerb csapatbajnokság: Ricsi győzelmével marad benn szerb csapata az 1. osztályban

2011

Gibraltar Open: A gibraltári versenyen szupernagymestereket, nemzetközi szinten is nagyon elismert világnagyságokat vert meg pl: Francisco Vallejo Pons (élő értékszáma: 2698), Alekszander Oniscsuk (élő értékszám: 2689)

Magyar Ifjúsági Rapid Csapatbajnokság: 1. hely

2012

Magyarország férfi sakkcsapata megnyerte a Sibenikben zajló Mitropa-kupát. Rapport Richárd volt a tornagyőztes magyar sakkcsapat legeredményesebb játékosa: kilenc partiból 6,5 pontot gyűjtött, megőrizte a veretlenségét, és nem mellesleg tábladíjat is kapott.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *